Kocaeli BizimŞehir - Ekonomi
Zeytinoğlu: “Artışın devam edeceğini düşünüyoruz”
Zeytinoğlu: “Artışın devam edeceğini düşünüyoruz”
Macar heyetin de katılım gösterdiği KSO haziran ayı meclis toplantısında konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, yükselişe geçen dolar kuru hakkında “Bizim beklentimiz dolar kurunun yüzde 10 mertebesinde belki biraz daha fazla, 30’ları
14 Haziran 2023 Saat: 19:49

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) haziran ayı meclis toplantısı bugün meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi. KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, HEPA Türkiye Genel Müdürü Yalçın Orhon, oda yöneticileri ve üyeleri katıldığı meclis toplantısının konukları Macaristan Ticaret Ataşeşi Miclos Bujakly, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Dr. Atilla Pinter oldu. Mecliste 6 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı.

“YETERLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM”

Aylık faaliyet raporu ile ilgili sunum yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “2023 yılı birinci çeyrekte büyüme oranımız açıklandı. Yüzde 4’lük bir artış. OECD ülkeleri arasında dördüncü sıradayız. Tek başına önemli bir veri ama Türkiye için hedeflerimiz daha büyük olduğu için pek yeterli olduğunu düşünmüyorum. Çok zor bir deprem dönemi geçirdik. Deprem olmasaydı belki biraz daha farklı durum olurdu diye düşünüyorum” dedi.

“DEPREMİN ETKİLERİNİ ASLA UNUTMAYALIM”

“En büyük katkı büyümemize hane halkı tüketimimizden gelmiş” diyen Zeytinoğlu,”16.2 ile hane halkından geliyor. Depremin etkilerini asla unutmayalım. Zaman içerisinde bunların toparlanacağına inanıyoruz. En yüksek mayıs ihracatı yaptık. 34 milyar 312 milyon tarihimizin aylık bazda en yüksek ithalatı. Dış ticaret açığı 12 milyar 660 milyon dolar. 2022 yılı mayıs ayında bu durum 10,6 milyar dolar idi” ifadelerini kullandı.

“ARTIŞIN DEVAM EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Kocaeli verilerini de açıklayan Zeytinoğlu, “Mayıs ayında Kocaeli’den gerçekleşen ihracat 3 milyar 210 milyon dolar, ithalat ise 7 milyar 399 milyon dolar. Bu Türkiye rakamlarından çok farklı değil. İlk beş aylık döneme baktığımızda ihracat 15 milyar 596 milyon dolar, ithalat ise 33 milyar 106 milyon dolar. Mayıs ayında da turizm gelirlerindeki artışın devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak dış ticaret açığındaki yükseliş cari açığa yansıyacaktır” dedi.

“KOCAELİ’DE GEÇEN YIL İLE AYNI SEVİYEDE”

“Kocaeli’de geçen yıl ile aynı seviyede bir durum var” diyen Zeytinoğlu, “Kurlarda hafif de olsa bir artış trendi var ancak baz etkisiyle gerilemenin devam ettiğini görüyoruz. Yıllık ÜFE’de geçen aya göre 11,35 puan, yıllık TÜFE’de ise 4,01 puan gerilemeler var. Haziran’da da kur etkisinin devreye gireceğini düşünüyoruz. Mayıs ayı kapasite kullanım oranı Türkiye’de yüzde 76,0, Kocaeli ise yüzde 71,8. Kocaeli’de geçen yıl ile aynı seviyede bir durum var.” ifadelerini kullandı.

DOLAR KONUSUNDA BEKLENTİSİNİ AÇIKLADI

Dolar kuru hakkında da konuşan Zeytinoğlu, “Bizim için önemli olan üretici fiyatları endeksinin rakamları. Onun 100 olması durumunda doların 24,64 mertebesinde olmasını hesaplıyoruz. Aşağı yukarı 1000 lira aşağısında. Efektif kura yaklaştık gibi görünüyor. Bizim beklentimiz dolar kurunun yüzde 10 mertebesinde belki biraz daha fazla 30’ları telaffuz etmek istemiyorum ama ona yakın seviyede olması gerektiğini düşünüyoruz. Yeni seçilen hükümetimizin yeni kurmayları döviz kurunu biraz serbest bıraktılar; çok da hızlı çıkmasını istemiyorlar çünkü enflasyon sarmalına girme durumumuz var. Uzun vadede sanayici ihracatı yaparken zorlanmamalı” dedi.

“200 BİN KİŞİLİK İŞ KAYBIMIZ VAR”

İşsizlik rakamları hakkında da konuşan Zeytinoğlu, “Nisan ayında işsizlik oranı yüzde 10,2. Nisan ayı itibariyle toplam istihdam edilenler 31 milyon 610 bin kişi. Ocak’ta bu sayı 31 milyon 821 bin kişi idi. Ocak-nisan arasında 200 bin kişilik iş kaybımız var. EYT kapsamında emekli olacak 2,5-5 milyon kişi ile birlikte SGK’nın açığının da artmaya devam edeceğini görüyoruz. Ekonomimizin bunu karşılayabilecek istihdam artışını sağlayabilmesi gerekiyor. Bunu nasıl karşılayacağımız konusunda ciddi endişelerimiz var. 16-17 Mayıs’ta Macaristan’a ziyaret yaptık; Kocaeli ile iş fırsatlarına baktık” dedi.

MACAR HEYETTEN DESTEK İSTEDİ

Macaristan hakkında da bilgi veren Zeytinoğlu, “Macaristan'a ihracatımız 1 milyar 514 milyon 49 bin dolar ithalatımız ise 1 milyar 230 milyon 356 bin dolar. Genel olarak Macaristan'a ihracatımızın yüzde 97,5'ini sanayi ürünleri, yüzde 2,5'ini ise tarım ürünleri oluşturuyor. Ulaştırmada kotalar sorunu Türkiye-AB gümrük birliğinde önemli sorun yaratmaya devam ediyor. AB pazarına mal taşıyan TIR’ların geçişlerinde kota ve geçiş ücretleri gibi kısıtlamalar mal ticaretini olumsuz etkiliyor. Taşımacılığın demir yolları üzerinden yapılması lazım. Bu konuda desteklerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“VİZE KONUSUNDA CİDDİ BİR SIKINTI VAR”

Vizeler konusunda da konuşan Zeytinoğlu, “Gümrük Birliğinin modernizasyonunun başlatılması ve AB ile yeşil ve dijital bir gündemin oluşturulması ülkemiz için büyük önem taşıyor. Vize konusunda çok ciddi sıkıntılar var. Bizim vizeyi konuşmamız lazım çünkü Türkiye kalan altı kriteri tamamlayabilse vize serbestliği olması lazım ama başka sorunları olduğunu biliyorum. Türkiye, AB’ye iltica başvurusunda üst sıralara gelmiş bir ülke. Güvendiğiniz firmalara uzun vize vermenizi temenni ediyoruz. Esas olan Türkiye 72 kriterden 66 kriteri tamamladı” dedi.

“İLİŞKİLERİMİZ ÇOK İYİ ŞEKİLDE İLERLİYOR”

Meclis toplantısı sonrasında konuşan Macaristan İstanbul Başkonsolosu Dr. Atilla Pinter, “Kocaeli ile son yıllarda ticari ve ekonomik ilişkilerimiz çok iyi şekilde ilerliyor. Ticaretin değeri geçen yılda 3.9 milyar dolardı. Hedefimiz bir ya da iki yıl içinde 6 milyar dolara ulaşmak. Yatırım yapmadan ticari ilişkilerin gelişmesine mümkün olmadığına inanıyorum. Bu konuda Türk firmaları Macar firmalarına göre daha aktif. Mayıs 2023’ün başında önemli bir Macaristan yatırımının gerçekleştiğini söylemekten gurur duyuyorum. Akyurt’a Macar Medicor Fabrikası’nın açılışını yaptık. Türkiye ve Türk Hükümeti ile mümkün olduğu kadar iyi ilişkiler kurmak hedefimiz. Biz Macaristan’a gitmek isteyen iş insanlarına her zaman yardım etmek istiyoruz ama biliyorsunuz Macaristan AB, Schengen, Avrupa Topluluğu üyesi. Schengen’in kuralları çok ciddi. Biz konsolostuk tarafından destek vermeye her zaman hazırız” ifadelerini kullandı.

“MACARİSTAN’DA İŞLEMLERİNİZİ ANADİLİNİZDE YAPABİLİRSİNİZ”

Son olarak konuşan Macaristan Ticaret Ataşesi Miclos Bujakly yaptığı sunumda Macaristan hakkında bilgi verdi. Bujakly, “1993’ten beri Türkiye ile Macaristan arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması bulunmaktadır. Budapeşte’de Türk bankaları, Türk avukatları ve Türk lojistik firmalarının ofisleri de bulunmakta. Bu, Macaristan’da herhangi işlemlerinizi anadilinizde yapabilmeniz demek. Yatırım yapan Türk şirketler için Avrupa Birliği’nde en fazla teşviki biz veriyoruz. Herhangi bir projeniz varsa biz buradayız.” dedi.