Kocaeli BizimŞehir - Güncel
Şehitler anıldı
Şehitler anıldı
İzmit Belediyesi tarafından Üsküdar Vapuru’nda hayatını kaybedenler için Marina’da anma programı gerçekleştirildi. Programda faciada yaşamını yitirenlerin anısına denize çelenk bırakıldı
1 Mart 2021 Saat: 16:53

Ata Baran SANCAR
1 Mart 1958 yılında İzmit Körfezi’nde Gölcük-İzmit seferini yapan ve öğrencileri taşıyan vapurun batması sonucu meydana gelen faciada hayatlarını kaybedenler için İzmit Belediyesi tarafından İzmit Marina Sahil İskelesi’nde anma programı düzenlendi. Sabah saatlerinde düzenlenmesi planlanan İzmit Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi’ndeki programlar ise İzmit Kaymakamlığı tarafından koronavirüs süreci nedeniyle iptal edildi. 'Üsküdar Vapuru'nda hayatını kaybeden 387 kişi, acı olayın 63’üncü yıldönümünde anıldı.
YOĞUN KATILIM
Marina’da bulunan Vapur İskelesi’nde gerçekleştirilen anma programında İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, CHP Kocaeli İl Başkanı Harun Yıldızlı, DSP Kocaeli İl Başkanı Halim Dedeoğlu, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Songül Kaya, CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar, İZSANDER Dernek Başkanı Halil Atay, İZLİDER Başkanı Haluk Cem Gökmen, Biz İzmitiz Platformu Başkanı Hüseyin Erol, Hodri Meydan Taraftar Derneği Başkanı Ferhat Uzun, İzmit Belediyesi Meclis Üyesi Tuncay Aşkın ve çok sayıda vatandaş katıldı.
"DERS ÇIKARMALIYIZ"
Programda ilk konuşan İZSANDER Dernek Başkanı Halil Atay, "Bu facia çok farklı şekilde günümüze geldi anlatıldı. Bizim İzmit Sanat Okulu'nda 50 öğrencimiz bu faciada şehit oldu. Bu acı olayı sürekli gündemde tutmak hepimizin asli görevidir. 31 yıl Almanya'da kullanılan bir vapuru hibe yolu ile bize veriyorlar. Meslek lisesi olarak bir sürü şey yapabiliyoruz. Kendi vapurumuzu kendi gemimizi yapabilecek konuma gelebilmek için bu olaylardan ders çıkarmalıyız. Bu acı günleri unutmayalım" şeklinde konuştu.
"İHMAL VE TEDBİRSİZLİKTEN UZAK DURULMALI"
Atay’ın ardından söz alan İzmit Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Haluk Cem Gökmen ise yaptığı konuşmada "1927 yapımı bu gemi kapasitesinin üzerinde yolcu taşımaktaydı. Muhtemel bir facianın eşiğinceyiz diyerek uyarmıştı. O gün Üsküdar ani fırtınaya dayanamadı. Ve battı. İhmal ve tedbirsizliklerden uzak durmamısı ve elimizden geleni yapmalıyız. 1 Mart ile ilgili bir belgesel var onu izleyip gündeme alırsanız sevirim" ifadelerini kullandı
"YÜZLERCE KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ"
Programda son olarak söz alan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “1 Mart 1958 Cumartesi günü, Üsküdar isimli vapur, İzmit-Gölcük arasında günün son seferini yapmak için yola çıktıktan kısa süre sonra aniden bastıran fırtınaya yakalandı. Yolcuların çoğu Cumartesi günü yarım gün öğrenim gören İzmit Lisesi ve Sanat Okulu talebelerinden oluşan Üsküdar Vapuru fırtına ve dalgalara dayanamayarak Körfez’in soğuk sularına gömüldü. Vapurda bulunan çoğu öğrenci yüzlerce kişi hayatını kaybetti.
"ALLAH BİR DAHA YAŞATMASIN"
Üsküdar Vapuru Faciası’nın 63’üncü yıldönümü fakat acılar hala taze. İstemediğimiz olayların yaşanmaması için ders almak kıymetli. Kazada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına da baş sağlığı diliyorum. Allah bir daha böyle acıları yaşatmasın. Bu acıları yüreğimizin derinlerinde yaşıyoruz” şeklinde konuştu. Hürriyet’in konuşmasının ardından kazada hayatını kaybeden vatandaşların anısına denize çelenk bırakıldı.