İzmit Belediyesi tarafından hazırlanan “Cumhuriyet’in İlk Durağı İzmit” belgeseli, Cumhuriyet tarihinin dönüm noktalarından biri olan Atatürk’ün İzmit Basın Toplantısı’nın 102. yılında, görkemli bir gala ile Yunus Emre Kültür Merkezi’nde tanıtıldı. Gala programına ev sahibi İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra, ünlü tarihçi İlber Ortaylı, Belgesel’in yönetmeni Nebil Özgentürk, Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan, Belgeselin Koordinatörü Umur Talu, usta gazeteci Yavuz Donat, belgesel yapım ekibi, Doç. Dr. Esma Torun Çelik, CHP İzmit İlçe Başkanı Gökhan Ercan, partilerin il ve ilçe yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“KURULUŞ SÜRECİNE DAMGASINI VURMUŞTUR”
Programda konuşan KYÖD Başkanı Uğur Saral şu ifadeleri kullandı; “Mustafa Kemal Atatürk’ün, batı Anadolu gezisi sırasında, Eskişehirdeyken annesi Zübeyde Hanım’ın vefat haberini almasına rağmen memleket meselesi daha önemlidir bu toplantıyı ertelemiyor ve İstanbul basını ile İzmit Kasr-ında gerçekleştirdiği bu anlamlı toplantı, yalnızca İzmit’in tarihine değil, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecine damgasını vurmuştur.
“TARİHİ BİR DÖNÜM NOKTASIDIR”
Atatürk, 16 Ocak 1923 tarihinde, basın mensuplarıyla bir araya gelerek Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yönetim şeklinin ilk kez sesli bir şekilde ifade edilmesine vesile olmuştur. Bu toplantı, halkın egemenliğinin temel alındığı bir yönetim anlayışının ilanı, saltanatın kaldırılması, laik bir hukuk devleti kurulması gibi devrim niteliğinde fikirlerin ilk tohumlarının atıldığı tarihî bir dönüm noktasıdır.
“MODERN TÜRKİYE’NİN TEMEL TAŞLARI”
Bizler bugün, bu toplantının İzmit’te gerçekleşmiş olmasından büyük bir onur duyuyor, Atatürk’ün bu vizyoner adımına duyduğumuz minnet ve şükranla, o günün anlamını bir kez daha idrak ediyoruz. Atatürk’ün bu toplantıda dile getirdiği fikirler, yalnızca dönemin şartlarında değil, bugün de bizler için yol gösterici birer ilke olmuştur. Egemenlik anlayışının milletin iradesine dayandırılması, laik bir hukuk devleti inşası ve çağdaşlaşma hedefleri, modern Türkiye’nin temel taşlarını oluşturmuştur.
GAZETECİLERİN EMEKLERİNİ UNUTMADI
İzmit’te basın önünde ifade edilen bu fikirlerin, tarihimizdeki dönüştürücü etkisi, her zaman hatırlanması gereken bir ilham kaynağıdır. Bu anlamlı günün önemini yıllar sonra tekrar gündeme taşıyan kıymetli isimlere özel bir teşekkür borçluyuz. Sadun Çetin, Metin Karan, Bedri Dölkeleş, Yalçın Arslan ve şehit gazetecimiz rahmetli Güngör Arslan, bu değerli konuyu yeniden hatırlatarak, bugün burada bu özel günü kutluyor olmamıza vesile olmuşlardır.
“SON DERECE KIYMETLİDİR”
Onların bu çalışmaları sayesinde, İzmit’in Cumhuriyet tarihindeki yerini bir kez daha anlamlandırma fırsatını buluyoruz. Ayrıca, yıllardır bu programı bir şölen havasında kutlayan Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’ne de minnettarlığımızı ifade etmek isterim. Bu çabalar, yalnızca bir günü kutlamaktan öte, bir tarih bilinci yaratmak ve yaşatmak adına son derece kıymetlidir.
“ŞAKİR BALKI’YA DA TEŞEKKÜR EDİYORUZ”
Aynı zamanda, bu konuyla ilgili önemli arşiv çalışmalarını bulduğumuz rahmetli Şakir Balkı’ya da teşekkürlerimizi ve minnetimizi sunuyoruz. Kendisi, bu tarihî sürecin detaylarını belgeleyerek geleceğe bir miras bırakmış ve bugün bizlerin bu değerli günü anlamlandırmamıza katkı sağlamıştır.
“GEÇMİŞ İLE GELECEK ARASINDA KÖPRÜ KURAN BİR ESER”
Bugün ayrıca, İzmit Belediyesi’nin Nebil Özgentürk’e yaptırdığı “Cumhuriyet’in İlk Durağı İzmit” belgeseline özel bir vurgu yapmak istiyorum. Bu belgesel, yalnızca İzmit’in Cumhuriyet tarihindeki özel yerinin yanı sıra, Cumhuriyet sonrası İzmit’in memlekete sunduğu katkıları, fabrikaları, kültür sanat ve aydınlanmaya yönelik yaptığı öncülüğü ve aynı zamanda Atatürk’ün bu toplantıda ortaya koyduğu vizyonun değerini de nesiller boyu hatırlatacak bir mirastır. Geçmişle gelecek arasında bir köprü kuran bu tür eserler, toplumsal hafızamızın diri tutulmasında büyük bir rol oynuyor. Bu anlamda, bu belgeselin tarihe kayıt düşülmesinden duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim.
“BÜYÜK BİR GURUR VE MUTLULUK DUYUYORUZ”
Bu buluşmanın gerçekleşmesine katkı sağlayan İzmit Belediyesi’ne, Belediye Başkanımız Sayın Fatma Kaplan Hürriyet’e, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’ne, Başkanımız Sayın Cemal Kaplan’a ve yönetim kurulu üyelerine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Cumhuriyet’in ilk durağı olan bu kadim şehirde, basınımızın onurlu geçmişini ve aydınlık geleceğini birlikte kutlamaktan, Kocaeli Yükseköğrenim Derneği (KYÖD) olarak büyük bir gurur ve mutluluk duyuyoruz.
“GAZETECİLERE MİNNETTARIZ”
Bugün burada, basınımızın geçmişte olduğu gibi bugün de halkın sesi olma misyonunu sürdüren tüm basın mensuplarını anarken, tarafsızlık, dürüstlük ve bilgilendirme sorumluluğu taşıyan bu mesleğin değerini bir kez daha hatırlıyoruz. Kalemini cesaretle ve adaletle kullanan tüm gazetecilere minnettarız.
“ÖNEMLİ KANAAT ÖNDERLERİ”
Bu özel gün vesilesiyle, Prof. Dr. İlber Ortaylı gibi ülkemizin entelektüel birikimine ışık tutan değerli bir ismi burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Kendisi, tarihimizden aldığımız ilhamı bugünle buluşturan, geçmişin anlamını bugünün değerleriyle anlatan önemli bir kanaat önderidir. Bu vesileyle, 16 Ocak Basın Onur Günü’nün tarihimizdeki bu önemli anlamını bir kez daha anarken, tüm basın mensuplarımıza başarılar diliyor ve ülkemizin aydınlık yarınlarında onların rehberliğinin önemini vurguluyorum.”