Mustafa Kemal Atatürk'ün gazetecilerle yaptığı önemli görüşmelerden birisi olan İzmit Basın Toplantısı, Türk halkının aydınlatılmasında önemli bir aşama olarak tarihe geçti. Selçuk Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu’ndan Prof. Dr. Osman Akandere, “Atatürk’ün İzmit Basın Toplantısı ve Bu Toplantıda Verilen Önemli Mesajlar” adlı çalışmasında, Atatürk’ün basına verdiği önemi şöyle ifade ediyor: “Bu basın toplantısıyla Mustafa Kemal Paşa, çeşitli konularda gazetecileri aydınlatmayı ve onların kafalarındaki soru işaretlerini dağıtmayı düşünmüştü. Çünkü O, kamuoyunun ve özellikle de İstanbul kamuoyunun aydınlatılması gerektiğine inanıyordu. Bunun için önce kamuoyunu etkileyecek en önemli araç olarak gördüğü gazetecilerle görüşmeyi, onlara ülkenin ve milletin gerçek durumunu tüm açıklığıyla anlatmak istemişti”.
Basın okullar kadar önemli
Atatürk’ün toplantı süresince basına okullar kadar önem verdiğine de değinen Akandere, Matbaanın kurulmasından sonra yayınların köylere kadar gönderilmesini ve bunların okunmasının teminini istediği, basının iç ve dış haberleri verirken kanunların dışına çıkmadan yayın yapmaları gerektiğini önemle vurguladığının altını çizdi.
Akandere’ye göre İzmit basın toplantısının en dikkat çekici yönü, Mustafa Kemal’in basın toplantısının başlangıcında “Konuşacağımız esaslı meseleler hangisi ise evvela onları tespit edelim. Hangi noktaları öğrenmek istiyorsunuz?” diyerek toplantının gündemini belirlemesi oldu. Hatta toplantının başlangıcında belirlenen konuların dışına çıkılarak gazeteciler gerekli gördüklerinde konuya ilişkin görüşlerini ifade ettiler.
İzmit Basın Toplantısı bir anlamda geleceği belirleme toplantısıydı
Selçuk iletişim dergisin ’de yayınlanan araştırmada, o günlerin en önemli gündem meseleleri olan; “Lozan Barış Konferansı, yeni Türkiye Devletinin temel esasları, hükümet ve yönetim şekli, Saltanat ve Hilafet meseleleri, toplum hayatının çeşitli alanlarında yapılacak inkılap, Halk Fırkasının kurulması gibi konularda gazetecilerin kafasındaki soru işaretlerine de açıklık getirildiği kaydedildi. İzmit basın toplantısının, aynı zamanda açıkladığı fikir ve görüşleriyle Mustafa Kemal Paşanın uzun vadede gerçekleştirmeyi düşündüklerini açıkladığı geleceği belirleme toplantısı olduğuna da dikkat çekildi.