Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cemil Çelik konu hakkında bilgiler verdi.
Bu sorular son dönemde duyduğumuz sık sorulardan sadece ikisi. Konu yemek olunca yeme bozukluğunun da fiziki bir sorun olduğu düşünülebilir. Sonuçta tadını beğenmediğimiz veya damak zevkimize uymayan gıdaları yemediğimiz ya da iştahımızı artıran her gün her öğün yemeye doyamadığımız besinleri aşırı tüketmemiz yeme bozukluğudur diye mantık yürütülebilir. Oysa bu rahatsızlığın bu yazdıklarımızla pek ilgisi bulunmuyor. Peki yeme bozukluğu nedir öyleyse değil mi? Yeme bozukluğu yeme alışkanlıklarının aşırılıklarına dayanan tedavi edilmesi gereken psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Bulimia, anoreksiya nervoza ve tıkınırcasına yeme bozukluğu gibi farklı türleri vardır. Yeme bozuklukları kadınlarda erkeklere göre on kat daha fazla görülür.
Yeme Bozukluğu Tanısı Nasıl Koyulur?
Yeme bozukluğu olan birisinin bu rahatsızlığının tanısının konabilmesi için hangi yolların izleneceğine bakalım. Kişinin yeme alışkanlıklardaki aşırılıklar ve ani değişimlere bağlı olarak, psikiyatr ve iç hastalıkları bölümü doktorları kontrolünde yeme bozukluğundan şüphelenilen kişinin vücut kitle endeksine bakılarak yeme bozukluğunun çeşidi saptanmaya, yeme bozukluğu tanısı konmaya çalışılır. Aslında yeme bozukluğu tanısı nasıl koyulur sorusuna net bir cevap olmasa da dışarıdan dahi belli olan bu anormallik detaylı takiplerle anlaşılabilir.
Yeme Bozukluğu Çeşitleri Nelerdir?
Vücut kitle endeksine göre bu endeksin düşüklüğü, normalliği ve yüksekliği durumunun tespitinin ardından belli bir kanıya varılan yeme bozukluğu bulunan kişinin bu rahatsızlığın hangi türünü içselleştirerek psikolojisinin yansıması olduğuna bakılabilir. Aşağıda yeme bozukluğu çeşitleri nelerdir sıralayarak kısa kısa açıklamalara yer vereceğiz.
Yeme Bozukluğunun Tetiklediği Hastalıklar
Yeme bozukluğunun iki farklı uç noktası olan aşırı yeme ve hiç yememe durumlarının sebepleri psikolojik olsa da sonuçları vücuttaki etkileriyle farklı hastalıkları ortaya çıkarabilir.
Yeme Bozukluğu Tedavisi
Yeme bozukluğu rahatsızlığı bulunanların tedavi edilmesi, bu durumda bulunan kişinin aşırı yeme davranışları nedeniyle hem göreceği fiziki sıkıntıların önüne geçebilmek hem de toplumdan dışlanmaması adına önem taşımaktadır. Yeme bozukluğu tedavisi rahatsızlığının farkında olan kişilerle daha rahat ilerlenebilmektedir.
Bu rahatsızlığın tedavisinde öncelikle yeme bozukluğu olan kişinin durumunu kabul etmesini sağlayarak başlanması gerekir, kişi ile inatlaşarak zoraki bir tedavi sürecinden kaçınılmalıdır. Yeme bozukluğu olan kişiyle rahatsızlığın boyutu ve tedaviye başlama zamanı dikkate alınarak tedavi protokolü hazırlanır. Farklı terapi yaklaşımları ve gerekli durumlarda ilaç desteği ile tedavi edilir.
Bilişsel davranışçı terapi en faydalı olan yaklaşımlardan biridir. Hastanın işlevsiz ve gerçeğe uygun olmayan inançları ve davranışlar üzerine çalışılır. İhtiyaç halinde aile ve yakınlarının dahil edileceği seanslarla beslenme alışkanlıklarının sağlıklı düzeye evrilmesine destek olunarak yönlendirmeler yapılır. Birey sağlıklı beslenme rutini kazandığında ve ideal kilosuna ulaştığında tedavi sonlandırılır. Ayakta tedaviye uygun olmayan hastalar için hastaneye yatış tavsiye edilir.
Düzensiz yeme alışkanlıkları olanların yeme bozukluğu nedir ve nelere sebep olur ve hayatlarını nasıl etkiler ana hatlarıyla değerlendirmeye ve bu hassas konu hakkında farkındalık oluşturmaya çalıştık.