Zirve’de “Avrupa’da birçok siyasi parti ve siyasi liderlerin göçmenlerle ilgili söylemleri yanlış algılar üzerinedir’’ ifadesi kullanıldı
Zirve kapsamında “Göç ve Kamu Düzeni” özel bir panel düzenlendi. Panel oturuma Galatasaray Üniversitesi’nden Doç. Dr. Didem Danış, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Prof. Dr. Seldağ Güneş Peschke,Gebze Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Murat Anıl Mercan ve Yaşar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Gökay Özerim “Göç ve Kamu Düzeni” konusu hakkında değerlendirmeler yaptı.
“GÖÇMEN KADINLAR DESTEKLENMELİDİR”
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Prof. Dr. Seldağ Güneş Peschke, “Göç konusu tüm ülkelerde büyük bir öneme sahiptir. Göçün kültürel, ekonomik ve sosyal açıdan birçok etki oluşturuyor. Mülteciler, sığınma amacıyla kendi kararlarıyla ve sığınma talep eden insanlardır. Mülteciler, insan hakları çerçevesinde korunması gerekiyor. Kadın ve göç konusu ele aldığımızda, kadınlar göçten çok etkileniyor. Cinsiyet eşitliği hem ekonomik alanda hem de sosyal alanda elde edilmesi gerekmektedir. Dünyada göçmenlerin yarısı erkek yarısı da kadındır. Göçmen kadınlar, birçok sorunlarla karşılaşmaktadır. Göçmen kadınlar hem eğitim hem de kariyer olarak desteklenmelidir” dedi.
“SURİYELİLER, SUÇ ORANLARININ ARTIŞINDA ANA SEBEP DEĞİL”
Gebze Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Murat Anıl Mercan, “Türkiye’de Suriyelilerle ilgili önemli şikâyet edenlerinden suç artışıdır. Yaptığımız araştırmalarda Suriyeli göçmenlerin Türkiye’deki suç oranlarının artışına neden olmadığını görüyoruz. Göçmenlerin suçlarla ilgili doğrudan bir ilişkisi tespit edilememiştir. Yani Suriyeliler ülkemizdeki suç oranlarının artmasındaki ana sebeplerden birisi değildir” ifadesini kullandı.
GÖÇMENLERLE İLGİLİ YANLIŞ ALGILAR
Oturumda konuşan Yaşar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Gökay Özerim, “Avrupa’da birçok siyasi parti ve siyasi liderlerin göçmenlerle ilgili söylemleri yanlış algılar üzerinedir. Bu yanlış algı söylemlerinde Avrupa’da göçmenler iç güvenlik açısından tehlike oluşturdukları, hastalık taşıdıkları, kültürel güvenlik ve asimile olma korkusu gibi konular bulunmaktadır. Avrupa’daki insanlar ülkelerindeki göçmen sayısının çok olduğunu zannediyor ama gerçek rakamları gördüklerinde, düşündükleri gibi bir durumun olmadığını anlıyorlar” şeklinde konuştu.