CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, haftasonu gündeme oturan Kızılay’ın çadır satış skandalını TBMM gündemine skandal patlamadan bir gün önce taşıdı
Tahsin Tarhan’ın 24 Şubat 2023 tarihinde 2 ayrı soru önergesinde Kızılay’a dair sorularını TBMM Başkanlığına sundu.
Kızılay’ın çadırları TBMM gündemine de taşınmış
Tarhan Kızılay’ın Cumhurbaşkanının yüksek himayeleri altında faaliyette sürdürdüğünün statüsünde açıkça belirtildiğini vurgulayarak Kızılay’ın çadır başta olmak üzere gıda dışı ürünler, afet çantası ve termal battaniyeler hakkındaki sorularını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplamasını talep ederken AFAD’ın envanterinde bulunan çadır gibi malzemelerle AFAD’ın Kızılay’dan satın aldığı çadır olup olmadığı hususlarına dair sorularını da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yöneltti.
“Depremin üstünden 3 hafta geçti vatandaşlarımız halen çadır bekliyor. Türk Kızılay’ının başındakiler afeti dahi ranta dönüştürmüşler”
Tarhan, depremin ilk gününde bölgeye gittiğini ve birer hafta olmak üzere 3 kez bölgede kalarak vatandaşlarla biraraya geldiğini hatırlatarak “Bölgeye ilk intikal eden CHP grubu milletvekilleri arasındaydım. Sahada vatandaşlarımız gibi biz de AFAD ve Kızılay’ı ilk günlerde göremedik. AFAD vardığında Kızılay hala yoktu. 1999 Depremini yaşamış biri olarak gözlerim o zaman herkese ev olan Kızılay çadırlarını aradı ama Kızılay çadırlarını da göremedik. Depremin üstünden 3 hafta geçti vatandaşlarımız halen çadır bekliyor. Bu nedenle iki ayrı soru önergesiyle konuyu TBMM gündemine taşıdık. Anayasal süre olan 15 günlük cevap süresi içindeyiz. Cevapları beklerken, haftasonu Kızılay’ın elindeki çadırları Ahbap’a sattığını öğrendik. Afet durumunda vatandaşa çadır sağlaması gereken Türk Kızılay’ının başındakiler afeti dahi ranta dönüştürmüşler” dedi.
“Kızılay sadece çadır üretmiyor, afet için gıda ve gıda dışı ürünler de Kızılay’dan temin ediliyor”
Türk Kızılay’ın resmî web sayfasında yer alan ilgiye göre Ankara, Malatya ve Erzincan’da bulunan çadır üretim işletmeleri ile kişisel koruyucu ekipman ve tekstil alanında ihtiyaç duyulan ürünlerin üretildiğini hatırlatan Tarhan, “Kızılay bu ürünleri normal zamanlarda satarak elde ettiği geliri insani yardımda kullandığını ifade ediyor. Ama şimdi ülkemizde büyük bir afet yaşanırken Kızılay insaniliği unutmuş, rant elde etmenin peşinde. Üstelik Kızılay bu dönem ihtiyaç duyulan pek çok malzemeyi de üretiyor. Ama tüm bu ürünleri bölgeye göndermek yerine depolarında tutarak satmanın peşine düşmüş. Cumhurbaşkanı stokçulukla mücadeleye Kızılay’dan başlasın.”diyerek Kızılay’ı sert bir dille eleştirdi.