Güncel

"Pişmaniye'ye de AR-GE yapılabilir"

TEKNOPARK Genel Müdürü Prof. Dr. Oğuzhan Urhan’ın konuk olduğu KOTO Ekim ayı Meclis Toplantısı gerçekleşti. Urhan, Pişmaniye'ye de gelecekte Ar-ge yapılabileceğini dile getirdi.

27 Ekim 2021 Saat: 16:17
Pişmaniyeye de AR-GE yapılabilir
"Pişmaniye'ye de AR-GE yapılabilir"
Yağız kebap

Ata Baran SANCAR

Kocaeli Ticaret Odası(KOTO) Ekim ayı Meclis Toplantısı, Burhan Kasım Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOPARK) Genel Müdürü Prof. Dr. Oğuzhan Urhan’ın konuk konuşmacı olarak katıldığı meclis toplantısına KOTO Meclis Başkanı Akın Doğan başkanlık yaptı. KOTO Başkanı Necmi Bulut ve meclis üyelerinin katıldığı toplantıda TEKNOPARK Genel Müdürü Oğuzhan Urhan, ilk konuşmayı gerçekleştirdi.

“FİRMALARIN REKABET ETMESİNİ AMAÇLAR”

TEKNOPARK Genel Müdürü Oğuzhan Urhan konuşmasında TEKNOPARK ile ilgili KOTO Meclis Üyelerine bilgi verdi. Urhan; “2004 yılında kurulduk. Başiskele’de faaliyet gösteriyoruz. En eski teknoparklardan biriyiz. TEKNOPARK’ın yüzde 52’si Kocaeli Üniversitesi’ne yüzde 20’si ise KOTO’ya ait. TEKNOPARK, teknoloji ve bilgi tabanlı firmaların rekabetini desteklemeyi amaçlar. Firmaların büyüyüp güçlenerek ülkemize faydalı olmasını istiyoruz. Firmalara, vergi, personel desteği, SGK teşviği gibi faydalarımız ve kazançlarımız var.

“PROJELERİ ÜÇ AŞAMADA İNCELİYORUZ”

Mevcut bir firma bize geldiğinde öncelikle bir projeye başvurmasını istiyoruz. Proje önerisini ön ofisimizde değerlendiriyoruz. Hakem heyeti değerlendirmelerimiz var. Projeleri üç aşamada inceliyoruz. Yeni bir proje mi? Daha önce yapıldı mı? Bu projenin gerçeklik payı var mı? Ortaya çıkacak projenin ticari bir değeri var mı? gibi değerlendirmelerde bulunuyoruz. Kamu destekli bir AR-GE projeniz varsa hakem heyetini pas geçip projeyi yönetim kuruluna iletiyoruz.

“84 FİRMAMIZ VAR”

Kocaeli Üniversitesi TEKNOPARK’ta toplam 84 tane fimamız var. Bu firmaların önemli kısmı bilişim ve yazılım firmalarıdır. Firmalarımızın toplam 714 personeli bulunmakta. Firmalarımızın 600’den fazla başarı ile tamamlanmış projesi var. TEKNOPARK’ta kalmak için sürekli AR-GE çalışması yapmanız gerekiyor. 8.3 milyon dolarlık bir ihracatımız bulunmakta. Kocaeli’de bulun en büyük 10 bilişim firmasından 4 tanesi TEKNOPARK’ta yer alıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’ın bize sunduğu imkan ve projeler ile çalışmalarımız devam ediyor.

“YENİ BİNAMIZ İNŞA EDİLİYOR”

2019 yılında başlayan pandemi süreci herkes gibi bizim firmalarımızı da etkiledi. Bu süreci eğitim programları yaparak değerlendirdik. Yatırımcı ve sanayi buluşmaları programları gerçekleştirdik. AB projelerini takip etmek ve fon imkanlarından haberdar olmak bir ekip kurduk. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor. 2018 yılından itibaren gastearge isminde basılı bir dergi çıkarmaya başladık. Yeni binamızın inşaat süreci devam ediyor. Önümüzdeki sene orayı da faaliyete başlatmak istiyoruz. Toplam ofis alanımız iki katına çıkacak. 4.760 metrekare kiralanabilir iş yerimiz olacak. Yeni binamız ile son derece nezih bir ortamda çalışmalarımızın devam etmesi sağlanacak” dedi.

“PİŞMANİYE’YE DE AR-GE YAPILABİLİR”

Özcan Pişmaniye’nin sahibi ve KOTO meclis Yaşar Can’ın “gıda ve kültürel izleri olan şeyler örneğin pişmaniye ve Hereke halısı gibi şeyler için teknoparka girilebilir mi?” Sorusuna ise, “Teknoparkımızda bir gıda şirketi de vardı, ar-ge sürecini bitirdikten sonra Amerika’dan yatırım alarak oraya gitti. Pişmaniye’nin de ömrü uzatılabilir, tadı değiştirilebilir, araştırma ve geliştirme üzerine her sektörden kurum ve kuruluşlar çalışabilir” ifadelerini kullandı.

 

“DÖVİZ AÇIĞININ AZALTILMASI”

Urhan’ın ardından ayılık faaliyet raporunu sunmak adına kürsüye gelen KOTO Başkanı Necmi Bulut; “Cumhuriyet’imizin kurucu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyorum. Fırat Kalkanı Harekatı’nda şehit düşen askerlerimizi de rahmetle anıyorum. Merkez Bankası’nda yapılan değişim sonrasında faiz oranlarının değişmesi ile farklı bir stratejiye geçildiğini anlaşılmaktadır. Politika faizinin düşürülerek yurt içi yatırım ve üretime desteklenmesi ve ihracata dayalı büyüme ile döviz açığının azaltılması ve bu sayede kur ile fiyat istikrarının sağlanması şeklinde bir anlayışın benimsendiği anlaşılmaktadır.

“YÜKSEK ORANI BERABERİNDE GETİRMEKTE”

Düşük Faiz iş dünyası için yatırımların finansmanı ve krediye erişimle satışların artması beklentisi kuşkusuz arzu edilen bir durumdur. Ancak Türkiye ekonomisini koşulları ve yapısı nedeniyle kur istikrarı çok önemlidir. Birçok sektörde ithal gelir nedeniyle kur istikrarsızlığı zamanla enflasyon baskısını arttırmakta bu da politika faizinde yüksek oranı beraberinde getirmekte. Türkiye’de daha önce örneklerini gördüğümüz bu türlerin tekrarlanmamasını ümit ediyoruz.

“VERGİ MUAFİYETİ GELDİ”

Yıllık cirosu 240 bin lira altında olan esnaflara vergi muafiyeti geldi. Odamızın üyelerinin yüzde 10’u da bu muafiyetten yararlanabilecek. Odamız aracalığı ile 1267 firmanın kayıt işlemi gerçekleşirken 292 firmanında kayıt silme işlemi yapıldı. KOTO olarak hiçbir kurumumuzdan uzak durmadan hepsi ile iş birliği yapmaya devam ediyoruz” dedi. Bulut’un ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı İbrahim İbrahimoğlu; “Eylül ayında 1 milyon 363 bin 957 lira 90 kuruş gelirimiz  mevcutken 943 bin 901 lira 92 kuruş giderimizin oldupu tespit edildi. Eylül ayı itibari ile gelir bütçemizin yüzde 89,35’i, gider bütçemizin ise yüzde 52,92’si gerçekleştirilmiştir” şeklinde konuştu.

 

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli BizimŞehir Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız