“Ereğli Evleri Hayat Buluyor” projesi kapsamında Karamürsel Ereğli’de bulunan iki yapı Büyükşehir tarafından restore ediliyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Karamürsel’in Ereğli Mahallesi’ni eski nostaljik günlerine geri döndürüyor. Şirin bir sahil yerleşkesi olan Ereğli bir zamanların Yeşilçam filmlerine konu olmuştu. Burada bulunan kendine has evler filmlerin vazgeçilmez mekânlarıydı. Zamanla bakımsızlıktan kullanılmaz hale gelen yapılar için Büyükşehir Belediyesi restorasyon projesi hazırladı. İki yapı Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilirken diğer yapılar için ev sahiplerine proje desteği veriliyor.
ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Proje kapsamında Ereğli Evleri olarak bilinen yapılardan ikisini restore ediliyor. Tarihi ve estetik açıdan oluşturdukları dokuyla Ereğli’nin simgesi haline gelen evler içinde en dikkat çekici olanlardan Çıpalı Konak ve 5,6,7 parselde bulunan yapı restore ediliyor. Çıpalı Konak’ta tuğla dolgu duvar imalatı ve kiremit imalatı tamamlanırken çatı mahya uygulamaları da bitirildi. Çıpalı Konak’ta dış cephe kaba sıva imalatı devam ediyor. Yapının temel içi mıcır dolgu işlerine başladı.
5-6-7 parsel de daha sonra temizlik boya ve tümlemesi yapılarak kullanılacak elemanların numaralandırılıp sökümü gerçekleştirildi. Yapının zemin katında, kullanılamayacak durumdaki taşıyıcı ahşapların sökümüne başladı. Zemin taş temel güçlendirmesi tamamlandı. Yapının geçici çatı yapımı devam ediyor.
OSMANLI TÜRK EVİ ÖZELLİĞİ
Yeni yüzleriyle tarihi evler sosyal ve kültürel amaçlı kullanılmak üzere Ereğli halkına hizmet verecek. Bu kapsamda Yeşilçam filmlerine de konu olan Karamürsel’in Ereğli evlerinde restorasyon çalışmaları sürüyor. Ereğli Evleri, Osmanlı Türk evinin geleneksel özelliklerini yansıtan üsluplarıyla sahile paralel olarak birçok 2 katlı ahşap, kagir evlerden oluşuyor.Adını ön cephesinde yer alan çıpa şeklindeki kabartma motiflerinden alan ve Ereğli Evlerinin en dikkat çekenlerinden olan Çıpalı Ev bir zemin iki normal kattan oluşan ikiz yapı özelliği gösteriyor. Ön cephesindeki Ereğli’yi yansıtan çıpa motiflerinin yanı sıra, giriş kapılarına çıkılan çift taraflı merdivenleri de ayrı bir estetik unsur olarak öne çıkıyor.
YÖRESEL MALZEMELER
Çıpalı Ev’in dışında bölgede yapımında yöresel malzemelerin de kullanıldığı 20’ye yakın ev günümüze ulaşabildi. Çıpalı Ev’in yanı sıra restorasyon projesi kapsamında 262 ada, 5,6,7 no.lu parsellerde bulunan sivil mimari yapı da restore ediliyor. 112 metrekare taban alanına sahip olan bu yapı 3 kattan oluşuyor. Yapı 336 metrekare toplam kullanım alanlı ahşap karkas yapıya sahip. Yapı aslına uygun olarak restore ediliyor.