Kocaeli BizimŞehir - Güncel
Türkkan Gebze’deki mültecileri Soylu’ya sordu
Türkkan Gebze’deki mültecileri Soylu’ya sordu
İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Gebze’de 1 TIR dolusu düzensiz göçmenin bulundukları araçtan inerek kente dağıldığı görüntülerle ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi verd
26 Mayıs 2022 Saat: 11:31

Gebze’de 1 TIR dolusu düzensiz göçmenin bulundukları araçtan inerek kente dağıldığı görüntüler sosyal medyada paylaşılmış ardından Kocaeli Valiliği konuyla ilgili açıklama yapmıştı. Yaşanan gelişmelerin ardından İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, TBMM’ye sunduğu önergede, konuyu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu. Türkkan; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlması talebiyle sunduğu önergede, “Durdurulduğu ve yedi emin parkına çekildiği belirtilen bir aracın içine binenler araçtan nasıl kaçabilmektedir, bu konuda gerekli güvenlik önlemi neden alınmamıştır, etrafta güvenlik kuvveti bulunmamasının gerekçeleri nelerdir?” sorularını yöneltti.

“ŞAHISLAR ARACA NEREDEN BİNDİ?”

Türkkan’ın verdiği önerge şöyle: “Kocaeli Gebze’de olduğu iddia edilen 1 TIR dolusu düzensiz göçmenin bir araçtan inerek koşup uzaklaştığı görüntüler sosyal medyada yer almıştır.

Kocaeli Valiliği tarafından yapılan açıklamada; ‘22.05.2022 Pazar günü saat 11.00 sıralarında, Kuzey Marmara Otoyolu, Dilovası Mermerciler gişe çıkışında, Jandarma Trafik Timlerince yapılan trafik kontrolü esnasında durdurulan kapalı kasa bir aracın kasasının içine saklanmış halde ilk anda sayısı ve uyruğu tespit edilemeyen ve kaçak yollarla yurda giriş yaptıkları anlaşılan yabancı şahısların kaçma girişimi neticesinde bölgede geniş çaplı inceleme başlatılmış ve bu çalışmalar neticesinde Afgan uyruklu 27 yabancı şahsın yakalandığı Valiliğimizce aynı gün kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Olay günü yedi emin parkına çekilen araçtan kaçmaya çalışan yabancı uyruklu şahıslarla ilgili çevrede devam eden detaylı çalışmalar neticesinde 24’ü Afgan, 9’u Pakistan, 1’i İran ve 1’i Bangladeş uyruklu olmak üzere toplamda 35 yabancı uyruklu şahıs yakalanmış olup işlemlerinin tamamlanmasına müteakiben sınır dışı edileceklerdir.’ denilmektedir. Ancak bir vatandaş tarafından çekilen ve sosyal medyaya yansıyan görüntülerde olay yerinde hiçbir şekilde güvenlik kuvveti bulunmadığı ve göçmenlerin mahalle aralarına kaçıştığı görülmektedir.

Bu bilgiler çerçevesinde;

1- Kocaeli Valiliği tarafından yapılan açıklamada ‘…Jandarma Trafik Timlerince yapılan trafik kontrolü esnasında durdurulan kapalı kasa bir aracın kasasının içine saklanmış halde…’ denilmektedir. Durdurulduğu ve yedi emin parkına çekildiği belirtilen bir aracın içine binenler araçtan nasıl kaçabilmektedir, bu konuda gerekli güvenlik önlemi neden alınmamıştır, etrafta güvenlik kuvveti bulunmamasının gerekçeleri nelerdir?

2- Görüntülerde kaçak göçmenlerin indiği TIR’ın plakası Tekirdağ iline ait 59 ADY 769 olarak görülmektedir. Araç olayın gerçekleştiği bölgeye bu ilden mi gelmiştir, bu konuda gerekli inceleme ve araştırma yapılmış mıdır, şahıslar araca nereden binmişlerdir, binmelerine kim ya da kimler izin vermiştir, bunun gerekçeleri nelerdir?

3- Trafik kontrolü esnasında durdurulduğu belirtilen söz konusu araçta neden detaylı arama yapılmamıştır, bu bir güvenlik zafiyeti değil midir?

4- Yakalandığı belirtilen 35 yabancı uyruklu şahıs hakkındaki işlemler tamamlanmış mıdır, bu şahıslara ne gibi bir işlem uygulanmıştır ya da uygulanacaktır?

5- Yaşanan bu olayın organizatörleri kim ya da kimlerdir?”