Kocaeli BizimŞehir - Güncel
SARI; 6 BİN İŞÇİYİ İLGİLENDİREN TİS TASLAĞINI SUNDU
SARI; 6 BİN İŞÇİYİ İLGİLENDİREN TİS TASLAĞINI SUNDU
Sarı’dan Lastik İş Genel Başkanı Alaaddin Sarı, yaklaşık 6 Bin işçiyi ilgilendiren TİS taslağını sundu.
25 Aralık 2019 Saat: 12:23

Pirelli, Brisa, Goodyar İzmit ve Adapazarı fabrikalarında ve destek hizmetlerinde çalışan yaklaşık 6 Bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başladı. Sözleşme taslağını, Lastik İş Genel Başkanı Alaaddin Sarı dün Tryp by Wyndham Oteli’nde kamuoyuna duyurdu. Toplantıya Genel sekreter İhsan Malkoç, TİS Dairesi Başkanı Ziya Ünal, Mali İşler Dairesi Başkanı Nejdet Ulusoy, Eğitim Dairesi Başkanı Salih Gür, Hukuk Dairesi Başkanı Ali Öztürk ve Örgütlenme Dairesi Başkanı Alperen Şakacı katıldı. 

ASYA’DA OTOMOBİL AÇLIĞI’

İşçilerine sunum yaparak sendikaya yeni bir soluk getiren Sarı, “Sendikal hareket içerisinde taslak çalışmasıyla böyle bir sunum yapan ben duymadım. Duyan varsa tebrik etmek gerekiyor. Yönetim kuruluma, uzman ve temsilci arkadaşlarımıza, şubelerimize teşekkür ediyorum. Türkiye’de üretilen araç sayısı 20 yılında 430 Bin. 2018 yılında 1. 55 Bin civarında gelmiş. Türkiye’de ilerleyen süreçte 1 Milyon 40 Bin araç üretileceği öngörülüyor. Asya‘da otomobil açlığı görüyoruz. Dünyadaki otomotiv ve lastiklerin en tarafa kayacağını gösteren bir işarettir. Çin 2000’den 2020 yılına kadar bir yükselişe geçmiş. ABD’de ise bu trend aşağı doğru düşmeye başlamış” dedi.

‘5 YILDA 4 MİLYON DÜŞÜŞ’

Dünya nüfusu, dünyada çalışan sayısı, düzenli işçi, kayıt dışı-güvencesiz işçi, sendikalı ve sendikasız işçilerin sayısıyla alakalı veriler de paylaşan Sarı, “Dünyada Japonya, Fransa, Amerika, Almanya ve Çin dünya piyasasının yüzde 50’sini karşılıyor. Türkiye’de lastik üretimi 2012 yılında 17 Milyon 355 Bin, 2017 yılında ise 21 Milyon 391 adet olarak görülüyor. 2017 yılında 28 Milyon 435 adet lastik üretilmiş. Tarım araç sayısı da 2012 yılından bu yana yaklaşık 4 Milyon civarında düşmüş. Bu rakam Türkiye’deki tarımın nereye gittiğini gösteren bir işarettir. Ülkemiz, tarımdan yavaş yavaş çekiliyor.

‘2003’TE HAKLAR KAYBEDİLDİ’

Türkiye tarihnin en büyük işçi ölümlerini yaşadı. İşçinin sürekli ve ucuza çalıştırılması arttı. Fazla çalışma uzatıldı. 2000’li yıllarda İş yerlerinde tam gün iki vardiya düzenine geçildi. 2003 yılında yeni iş yasası ile örgütlü ve örgütsüz kazanılmış haklar kaybedildi. Karacan döneminde sendikanın çöküşü önlenmeye çalışılırken öte yandan direniş ve mücadeleyi sürdürmüştür. Gelecek güvencesini tüm işçilerimiz için gerçekleştirmeliyiz. Geçmiş dönemde bireysel emeklilik yoktu 2012-2013 toplu iş sözleşmesinde uygulanmaya başladı. Sosyal devlet olmak istiyorsanız bireysel emekliliğe geçmek zorundasınız” diye konuştu.

‘GÖREVİMİZ İŞÇİNİN HAKKINI KORUMAKTIR’

Lastik İş taşeron sistemini bitiren tek sendikadır. Bu devrim niteliğinde bir kazanımdır. 2016-2017 kiralık işçilik yasasının çıkarılmasıyla işçilerin işyerleri sürekli olmaktan çıkarıldı. Sendikal hakları belirsiz hale getirildi. İş güvenceleri yok edildi. Tek bir işveren bağlı olarak çalışma son erdirildi. Lastik İş bu tür uygulamaları asla kabul edemez. 2019’da üye sayımız 6 Bin 476. Bizim hedeflerimiz kazanılmış hakları korumak, destek işçisinin koşullarını iyileştirmek, satın alma gücünü koruma, özel istihdam bürosu kiralık işçiyi engelleme, işimizi ve güvencemizi korumaktır” şeklinde konuştu.

‘2 YIL GEÇERLİ OLACAK’

Sözleşme taslak sunumunu yapan Lastik İş Sendikası Genel Başkanı Alaaddin Sarı, “Sendikamızın örgütlü bulunduğu Goodyear Lastikleri T.A.Ş, Brısa Bridgestone Sabancı Lastik San. Ve Tic. A.Ş. , Prometeon Turkey Endüstriyel ve Ticari Lastikler A.Ş ve Pirelli Otomobil Lastikleri Anonim Şirketi işyerleri için yeni dönem toplu iş sözleşmesi tekliflerimizi hazırlayarak işverenlere sunduk. Toplu sözleşme tekliflerimiz, üyelerimize dağıtılan talep formlarında belirtilen taleplerin sendikamızın temsilci ve yöneticileri tarafından değerlendirilmesi sonucunda hazırlandı. Yaklaşık 6 Bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi 01.01.2020 tarihinde yürürlüğe girecek ve 2 yıl süre ile geçerli olacak” dedi.

1.6 AY İÇİN YÜZDE 15 TEKLİFİ

İşverenlerle yapılan ön görüşmeler sonucunda toplu sözleşme görüşmelerinin Ocak ayının ilk yarısı içinde başlayacağını belirten Sarı, “Toplu iş sözleşmesi teklifimizde, sendikamızın üyesi olan üretim işçileri için 1 Ocak 2020 tarihinden geçerli olmak üzere, 1.6 ay için ücretlere yüzde 15 oranında zam teklifinde bulunduk. Teklifte 2 yıllık süre içinde ücret zamlarının 01.07.2020, 01.01.2021 ve 01.07.2021 tarihlerinde enflasyon oranına 3 puan eklenerek bulunacak oran kadar arttırılması talep ediliyor. Ayrıca toplu iş sözleşmesinde yer alan sosyal yardımlara da 2020 yılında yüzde 40 ile yüzde 110 arasında zam yapılmasını istiyoruz” dedi.

HER İŞ GRUBU İÇİN ZAM TALEBİ

Teklifimizde sendikamızın üyesi olan destek hizmetleri işçileri için 1.6 ayda 1 Ocak 2020 tarihinden geçerli olmak üzere 1. iş grubunda yer alan üyelerimizin ücretleri 3.250 TL/aydan düşük olanlar 3.250 TL/aya yükseltildikten sonra seyyanen 650 TL/ay; 2. iş grubunda yer alan üyelerimizin ücretleri 3.400 TL/aydan düşük olanlar 3.400 TL/aya yükseltildikten sonra seyyanen 750 TL/AY ve 3. iş grubunda çalışan üyelerimizin ücretleri 3.600 TL/aydan düşük olanlar 3.600 TL/aya yükseltildikten sonra seyyanen 850 TL/AY ücret zammı yapılması isteniyor. Bu talep 1.6 ay için ortalama yüzde 26 artış anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET

Destek hizmetlerinde çalışan üyelerine sosyal yardımlara da 2020 yılında yüzde 38’den başlayarak yüksek oranlarda zam talep edildiğini hatırlatan Sarı, “Bu dönem tekliflerimizde üretim işçisi üyelerimiz ile destek hizmetlerinde çalışan üyelerimizin sözleşme hükümlerinde yer alan farkları önemli ölçüde ortadan kaldıracak tekliflerde bulunduk. Özel sağlık sigortası, işveren katkılı bireysel emeklilik ve 4 ikramiye bu taleplerimizin başında geliyor. Yeni dönem toplu iş sözleşme teklifimizde iş güvencemizi sağlamlaştıracak taleplerimize de yer verdik. Bu taleplerin başında toplu sözleşme kapsamı içinde yer alan işlerde Özel İstihdam Bürosuna bağlı kiralık işçi çalıştırılmaması talebi yer alıyor. Ayrıca eşit işe eşit ücretin korunması, güvencesiz ve esnek çalışmaya karşı çıkma gibi temel taleplerimiz de devam ediyor” dedi.

‘DURUŞUMUZU BOZMAYACAĞIZ’

İşçilerin talep formunda usulsüzlük olduğuna dair söylentileri cevaplayan Sarı, “Burada çalışan arkadaşlarla muhatap olmam. Föyün üzerinde yazılan zorla cebir olsaydı föylere zaten yazılırdı. Toplu olarak yazılanları zaten kabul etmiyoruz. Bundan sonra da o arkadaşlar hezeyanla aynı şekilde saldıracaklardır. Olay zaten ortaya çıkmıştır. Yüzde 89 Alaaddin Sarı’ya güveniyorum demiyor, sendikaya güveniyorum diyor. Şubesinden temsilcisine işçisine kadar duruşumuzu hiç bozmayacağız. Hep bu duruş içinde duracağız. Kim ne yaparsa yapsın Lastik İş sendikası en güzel şekilde cevabını verecektir” diye konuştu.