KOTO Haziran ayı meclis toplantısında EYT’den yararlanıp emekli olan personeller gündeme geldi. KOTO Başkanı Necmi Bulut toplam dokuz kişi olduğu, birisinin odadan kendi isteğiyle ayrıldığını, üçünün devam ettiğini belirtti.
Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Haziran ayı meclis toplantısı bugün Burhan Kasım Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Beş gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıya Meclis Başkanı Hüseyin Gezer, KOTO Başkanı Necmi Bulut, yönetim kurulu ve meclis üyeleri katıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’un 17 Mart 2023 tarihli sayısı gereği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında emekli olacak yedi KOTO personelinin tazminatlarının ihtiyattan karşılanması oy birliğiyle kabul edildi.
KOTO Meclis Üyesi Ali Yüksel Balaban EYT’lilere yönelik kaç kişinin emekli olduğunu sordu. Konuyla ilgili konuşan Bulut, “Yedi kişiden, altısı EYT kapsamında emekli oldu. Bir arkadaşımız kendisi ayrılmak istedi. Bizim kimsenin ekmeğiyle oynamamız söz konusu değil. Eleman almayı düşünmüyoruz. Toplam yedi kişinin ismi verildi. Üç arkadaşımız daha var; onlar da ihtiyacımız olduğu için yerlerinde duruyorlar. Odamızın çalışmalarında aksama olacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.
KOTO Başkanı Bulut, ay içerisinde yapılanları anlattı. Bulut, “Kurban Bayramı’nda da destekleriniz ile çadır kentte ikamet eden çocuklarımızın yaşlarına uygun bayramlıklar, ailelere gıda kolisi, pişmaniye, oyuncak ve kitap götürdük. Tüm desteğimizi vermeye devam edeceğiz. Odamızın ’7440 Sayılı Yapılandırma Kanunu’nun süresinin uzatılması için ilgili kurumlar nezdinde vermiş olduğu yoğun çabalar olumlu sonuçlandı. Daha önce 1 Temmuz 2023 tarihinde uygulamaya gireceği açıklanan ‘Pazar günü çalışma yasağının uygulama başlangıç tarihinin 1 Temmuz 2024 olarak değiştirildiği bildirilmiştir” dedi.
Yeni asgari ücret ile ilgili de konuşan Bulut, “İş dünyası olarak, çalışanların temel ihtiyaçlarını karşılayacak gelir düzeyine sahip olmalarını destekliyor, bu yönde alınan her kararı olumlu buluyoruz. Seçimden sonra oluşan ekonomi yönetiminin, hızla gerekli tedbirleri alarak asgari ücretin satın alma gücündeki kaybı önleyici, fiyat istikrarını sağlayıcı ve enflasyonu makul süre içinde tek haneli rakamlara indirebilecek düzenlemeler yapmasını umutla bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Bulut, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında yeni ekonomi üst yönetimi belirlendi. Cumhurbaşkanı, faiz konusunda yaklaşımın aynı olmasına rağmen ekonomi yönetiminin çözüm önerilerini kabullendiğini açıkladı. Bu gelişmelerle politika faizinde artış beklentisi yükseldi. Fiyat istikrarının makul sürede sağlanması adına para politikasının etkili kullanımını desteklerken krediye erişim konusunda daha önce var olan sorunların derinleşmemesi, üretim ve istihdam bakımından gözden kaçırılmamalıdır.
Türk lirası, yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle birlikte kur üzerindeki baskılamanın terk edilmesi üzerinde dolar ve euro karşısında belirgin değer kaybı yaşadı. Firmaların finansman ve desteklere erişimini kolaylaştırmak üzere KOBİ kriterleri güncellendi. Buna göre, 10 ve daha az işçi çalıştıran 10 milyon TL altında ciro yapan firmalar mikro; 50 işçi ve 100 milyon TL ciro küçük ölçekli, 250 işçi ve 500 milyon TL ciro orta ölçekli işletme sınırı oldu. 3,5 milyon firma KOBİ statüsünde ve istihdamın yüzde 70, üretimin yüzde 50 ve ihracatın yüzde 35’ini sağlamaktadır.
Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre ilimizin Mayıs ayı ihracat rakamı 3 milyar 210 milyon dolar, ithalatımız ise 7 milyar 399 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. İlk üç aylık döneme baktığımızda ihracat 15 milyar 596 milyon dolar, ithalat 33 milyar 106 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kocaeli Ticaret Odası olarak Ticaret Bakanlığı ile yaptığımız protokol ile kooperatif temsilcilerine yönelik sertifika verme hakkı kazandık. Başka bir ile gitmeye gerek kalmadan ilimizde faaliyet gösteren kooperatiflerimiz Odamızda düzenlenecek eğitimlere katılım sağlayabilecektir.
Amsterdam Sağlık Turizmi Fuarına katıldık. Kocaeli’nin, sağlık turizmi alanında, dünya çapında tescillenmiş bir kalitesi var. Gerek hastane, gerek sağlık kadroları ile mevcut durumu daha yukarılara taşıyacak büyük bir potansiyel de söz konusu. Biz de KOTO olarak, Avrupa’nın Kocaeli’ye ilgisini, somut işbirliklerine dönüştürmek amacıyla fuarda stant açtık. Bu sayede Hollanda vatandaşları Kocaeli’nin önde gelen hastaneleri, klinikleri ve sağlık turizmi acente yöneticileri ve uzman doktorlarıyla ücretsiz görüşme fırsatı yakaladı.”
KOTO Başkan Yardımcısı Volkan Yılmaz, otomobil ve ikinci el sektörüyle ilgili konuştu. Yılmaz, “Otomobil ticareti yapan sıfır ve ikinci el satıcılar zaten vergi ödüyor. Bunlar dışında kendine iş edilenlerin, bayilerden alıp ertesi gün satanın önüne geçilmesi lazım. Senede üç defa araç alıp satacak. Neden birisi üç defa alıp, satar ki? Senede bir defa satması gerektiği, üzerine çıktığında vergi ödemesi, geçmişe yönelik noter satışlarının takip edilmesi gerekiyor.
Yılmaz, “Sektörde ikinci el araç ticaretinde ekspertiz firmaları açıldı. Onların bir denetimi, kanunu yok. Meslek kanunu çıkması gerekiyor. Bunun bir an önce TSE tarafından standartlarının belirlenmesi, Ticaret Bakanlığı’nın uygulama çıkarması lazım. Asgari ücret enflasyonun yüksek olduğunda yüzde 64 zam yapılsa biz çalışanlarımızın alım gücünü artırılmadığı sürece hiçbir anlamı yok. EYT’den dolayı bir sürü emekli olan insanımız var. Bunların tazminat yükü işletmelerimizde kambur olmaya devam ediyor. İnşallah bankalar EYT kapsamında ucuz kredi vermeye devam eder. Ödeyemezsek sırtımızda çok ciddi anlamda yük bulacak" dedi.