18-24 Eylül Ahilik Haftası kapsamında kentte bir dizi etkinlikler düzenlendi. Çelenk sunumuyla başlayan etkinlikler esnafın yürüyüşü ve İzmit Kent Meydanı'ndaki programla sona erdi
Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB), Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), Kocaeli Sanayi Odası (KSO) işbirliğiyle Ahilik Haftası programlarla kutlandı. İzmit Kültür Tepesi'ndeki Atatürk Heykeli'ne çelenk sunumuyla başlayan hafta kapsamındaki etkinliklerin devamında İl Ahilik Heyeti tarafından Vali Seddar Yavuz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ziyaret edildi. Ziyaretler sonrası ahilik yürüyüşü gerçekleştirildi. Merkez Bankası İzmit Şubesi önünden başlayan yürüyüş Cumhuriyet Bulvarı’nda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı eşliğinde gerçekleşti.
Kuaförler ve Güzellik Salonları Esnaf ve Sanatkarlar Odası esnafının hazırladığı gelin figürü ve midilli atın da yerini aldığı yürüyüş İzmit Kent Meydanı'nda sona erdi. Meydandaki programa KESOB Başkanı ve TESK Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Durmuş, Kocaeli Vali Yardımcısı Ekrem Çalık, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Soydabaş, esnaf oda başkanları ve pek çok isim katıldı. Esnaf stantları kurulan meydanda Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı ve İzmit Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibi sahne aldı. Yılın Ahisi İlhan Haftacı' ya, Yılın Kalfası Kamil Nazi' ye, Yılın Çırağı Yaser Turan'a plaketleri takdim edildi ve şed kuşatıldı. Ahilik Haftası sebebiyle düzenlenen resim yarışmasında birinci olan Tuğba Sancaktutan’a da ödülü verildi.
KESOB Başkanı ve TESK Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Durmuş konuşmasında şunları söyledi: "Ahilik, Anadolu Kültürü’nün çok önemli bir parçasıdır. Ahilik hem sosyal hem kültürel yapıya ait bir kelimedir. Çalışmayı kutsal sayan esnaf ve sanatkarın birleşimi ahiliktir. Anadolu' da kökleri bulunan bu birlik topluma kılavuz olmuştur. Tüm insanlığa barış içerisinde yaşamı öncüleyen bu teşkilat birlik ve beraberliğin oluşmasındaki temel yapı taşlarındandır. Tüm esnaf ve sanatkarımızın bu özel haftasını kutluyorum. Bugün bizimle olan herkese teşekkür ediyorum."
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Soydabaş konuşmasında "Bir mimar olarak genel yapıdan bahsetmek isterim. 1999 depreminden sonra 'Neden bu kadar yapı yıkıldı?' diye kendime sordum. Belki bir mimarımız demiri kontrol etmedi, belki inşaatlarda bir yerlerden kıstık, bir klozete verilen değeri eve vermedik ve belki de en ucuz müteahhitte gittik. Biz toplum olarak maalesef çok değiştik, artık aşımıza haram katılmasına pek de laf etmeyen bir toplum haline geldik. İşlerimize çok daha dikkat etmeli ve özen göstermeliyiz." ifadelerini kullandı.
Kocaeli Vali Yardımcısı Ekrem Çalık şunları söyledi: "Ahilik bizim kültürümüzün çok önemli bir noktası. Tarihimizde meslek mensupları ahilik teşkilatı ile birlikte kendi denetimlerini kendileri yapıyordu. Bizde bir söz var, ‘Pabucu dama atılmak’ diye. Yonca teşkilatı işini kötü yapan esnafın pabucunu dama atarmış ve o esnaf iş yapamaz hale gelirmiş. Türk ve İslam kültürü bu geleneğini yaşatmış. Bizim bir batı hayranlığımız vardı, şimdilerde bu kırılmak üzere. 'Batı ne yaparsa güzel yapar' deniliyordu ama biz ne yaparsak onlardan daha iyi yaparız. Batı denilen yer yüzünde, binlerce insanın kanını döken yerdir"