İzmit Belediyesi, alternatif ürünler bahçesi oluşturmaya devam ediyor. Bu kapsamda bağışıklık sistemini güçlendirip kansere iyi gelen Aronya meyvesi dikimi gerçekleştirdi.
İzmit Belediyesi dün Emirhan Mahallesi'nde Alternatif Ürünler Bahçesine bağışıklık sistemini güçlendirip kansere iyi gelen Aronya Meyvesi dikimi gerçekleştirdi. Akabinde Yerel Buğday Tohumu Deneme Projesi kapsamında, belediyenin Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ve İzmit Ziraat Odası birlikte İzmit Ambarcı Mahallesinde yerel buğday tohumu dikti. Programa İzmit Belediye Fatma Kaplan Hürriyet, TMMOB'ye bağlı Kocaeli Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özgür Yılmaz, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan katıldı.
650 ADET ARONYA FİDANI
Hürriyet konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Emirhan Mahallesi'nde belediyemize ait yaklaşık 4 dönüm alanda İzmit Belediyesi Alternatif Ürünler Bahçesi oluşturmuştuk. İzmit Belediyesi olarak bölgemize çiftçimize katma değeri yüksek alternatif bir gelir kaynağı oluşturmak amacıyla kurulan bu bahçemize toplam 650 adet Viking ve Nero çeşidi Aronya fidanı dikeceğiz.
İZMİT’TE İLK DEFA YETİŞİYOR
Aronya bildiğiniz gibi geniş bir iklim kuşağı ve toprak şartlarına adapte olabilmesi zengin içeriğiyle insan sağlığına ve beslenmesine katkısı nedeniyle süper meyve deniliyor. İçerisinde en yüksek antioksidan değerlere sahip olan Aronya sanayi ve eczacılıkta da kullanılan bir meyve. Kanseri önleme potansiyeli bulunuyor. Çok geniş bir yelpazesi var. İzmit Belediyesi olarak hasadını önümüzde ki yıl Ağustos ayı sonunda gerçekleştireceğiz. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ücretsiz dağıtacağız. Kocaeli İzmit'te ilk defa bu ürün yetişiyor."
FARKLI ÜRÜN SEÇENEĞİ OLACAK
Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan yaptığı konuşmada, "Ben Aronya meyvesini ilk defa duydum. Başkanımız çok güzel açıkladı. Ürünü bizlere tanıttı. Bizim şehrimizde tarlalara ekilen ürünler belliydi. Hep aynı ürünler. Bu da çiftimize farklı bir ürün seçeneği oldu. İnşallah çiftçimizi teşvik edecek" şeklinde konuştu. Ardından Ambarcı Köyü yerel buğday tohumu dikimi törenine geçildi. Burada açıklama yapan Başkan Hürriyet, "5 çeşit yerli buğdayı 4200 metrekare alanda ekeceğiz. Burada ki amacımız 5 çeşit yerli buğday türünden bölgemize en uygun olan cinsi belirlemek ve proje sonunda belirlediğimiz buğday çeşidini bölgemizde ki çiftçilerimize tanıtmak ve yerel tohum kullanılmasına teşvik etmek.
TÜRKİYE’Yİ EKONOMİ KURTARACAK
Türkiye'yi ekonomi kurtaracak. Bende kendimi artık ziraat odası Fahri üyesi sayıyorum. Projeyi ziraat odasıyla birlikte hayata geçirdik. Buradan toplanan ürünler çiftçilere dağıtılacak" ifadelerini kullandı. Yerel Tohum projesinde konuşan Ziraat Odası Başkanı,"Biz çiftçiyiz tarla ekmek bizim işimiz. Her şey çiftçilerimiz için. Arazimiz bol, böyle bir belediye başkanımız var. O zaman niye arazilerimizi boş bırakalım" dedi.