CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya muhtarların rahatsızlıkların ve kaygılılarının giderilmesi için yazılı soru önergesi verdi
İçişleri Bakanlığına bağlı kolluk kuvvetlerinin saha operasyonlarında, sivil olan muhtarları kullanmasını, bu nedenle tehlikeli olan bu zanlıların hedefi haline getirilmesini eleştiren Kanko, bu anti demokratik bir uygulamanın yirmi birinci yüzyılın Türkiye’sine yakışmadığını ifade etti.
“Hücre evlerindeki aramalarda, cezaevinden kaçan, uyuşturucu ve cinayet zanlılarının, örgüt mensuplarına veya firari şahısların yakalanmasına yönelik yapılan şafak operasyonlarında muhtarların adres tespiti için kullanılması, muhtarlarımızda haklı olarak büyük rahatsızlıklara ve kaygılılara neden olmaktadır” diyen Kanko, konuyla ilgili verdiği soru önergesinde şu gerekçelere yer verdi;
“Organize Suçlar, KOM, Terörle Mücadele, Cinayet Masası gibi emniyet birimlerinin çeşitli suçlardan dolayı aradığı zanlılara yönelik yaptığı şafak operasyonlarında, bu zanlıların ikametgâhlarının tespiti noktasında mahalle muhtarlarını kullandığı, anti demokratik bir uygulama gerçek ile karşı karşıyayız.
İllerde bulunan emniyet birimlilerinin şafak operasyonlarıyla yaptığı mahalle baskınlarında, aradıkları zanlıların yerini tespit etmek için mahalle muhtarını sabaha karşı evinde alıp zanlının bulunduğu evin tespit sırasında ve operasyon boyunca o mahalledeki mülki amir olan muhtarı alıkoyması, yirmi birinci yüzyılın Türkiye’sine yakışmamaktadır” dedi.
İçişleri Bakanlığının Talimatı Var Mı?
Muhtarların kaygılarını gündeme taşıyan Kanko, Bakan Yerlikaya’nın cevaplaması için TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde şu soruların cevabını aradı;
1. Muhtarların sabaha karşı evlerinden alınarak operasyon yapılacak adresi göstermeleri için bu tip saha operasyonlarında kullanılmasıyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığının veya Emniyet Genel Müdürlüğünün her hangi bir yönergesi veya talimatı var mıdır?
2. Hücre evlerindeki aramalarda, cezaevinden kaçan, uyuşturucu ve cinayet zanlılarının, örgüt mensuplarına veya firari şahısların yakalanmasına yönelik yapılan şafak operasyonlarında muhtarların adres tespiti için kullanılması, muhtarlarımızda haklı olarak büyük rahatsızlıklara ve kaygılılara neden olmaktadır. Bu aranan şahısların ikametgâh tespitinde kullanılan mahalle muhtarları bu uygulamadan dolayı hedef haline gelmektedirler. Bakanlığınızın, muhtarlarımızın bu haklı kaygılarına karşı bir düzenlemesi olacak mı
3. İçişleri Bakanlığı olarak size bağlı olan kolluk kuvvetlerinin saha operasyonlarında, sivil olan muhtarları kullanmasını ve de tehlikeli olan bu zanlıların hedefi haline getirilmesini doğru buluyor musunuz?
4. Muhtarları, aranan zanlıların hedefi haline getiren ikametgâh tespiti uygulamasında kullanmak yerine, vatandaşı koruması gereken emniyet birimlerinin saha operasyonlarında pratikte başka bir yöntem kullanması gerektiğini düşünüyor musunuz?”