İzmit Belediyesi ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) iş birliğiyle 2 gün boyunca devam edecek olan Kadın Kooperatifleri Çalıştayı İzmit Belediyesi Dernekler Yerleşkesi’nde yoğun katılımla başladı.
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) Temsilcisi Ayşe Temizbaş, “İnanıyoruz ki bu iki günlük çalışmanın ardından, buradan Türkiye’ye güçlü bir ses çıkacak” dedi
İzmit Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) iş birliğiyle düzenlenen Kadın Kooperatifleri Çalıştayı, Dernekler Yerleşkesinde başladı. Kooperatifler ve yerel yönetimler arasında bağı güçlendirmeyi hedefleyen ve moderatörlüğünü Gazeteci Meliha Okur’un yaptığı, Prof. Dr. Aylin Çiğdem’in akademik destek verdiği çalıştaya çok sayıda belediye temsilcisi ve kadın kooperatifi katılım sağladı. Açılış konuşmasını yapan Başkan Hürriyet, İzmit Belediyesinin kadın çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulundu.
TEMİZBAŞ, “36 YILDIR KADINLAR İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Hürriyet’in ardından söz alan Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı Temsilcisi Ayşe Temizbaş, “ KEDV ailesi gönüllüleri ve paydaşlarıyla 36 yıldır eşitsizliğin ve yoksulluğun olmadığı bir toplum için dar gelirli kadınların yaşam kalitelerini iyileştirmeleri, ekonomik ve sosyal olarak güçlenmelerini destekliyoruz. Genelde kadınların ortak ihtiyaç ve sorunları için kadınlarla birlikte kadınların liderliğinde çözümler üretiyoruz. Uygulama süreçlerini kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Eşitlikçi, adil, kapsayıcı, sürdürülebilir bir dünya mücadelesine destek olmak için çeşitli programlar yapıyoruz.
“ULUSAL DÜZEYDE ÖRGÜTLENME MODELLERİ”
Yerelde ulusal düzeyde örgütlenme modelleri geliştiriyoruz. Bu örgütlenme modellerinden bir tanesi 20 yıl önce geliştirdiğimiz kadın kooperatifleri örgütlenme modeli. Bu yıllar içerisinde kooperatiflerin kurumsal kapasitelerini geliştirmek için çalıştık. Ekonomik güçlendirme ve program destekleri sağladık. Görünürlük ve savunuculuk çalışmaları için destekler verdik. Kooperatiflerin yerelden küresele işbirliği yapabileceği aktörlerle ilişkilenmelerini sağladık.
“HER KESİMİN İLGİ ODAĞI OLDU”
2010’lu yıllara kadar tanımı bile yapılmayan kadın kooperatifleri bugün kamudan sivil topluma, üniversitelere kadar her kesimin bir şekilde ilgi odağı oldu. Bugün gelinen noktada türlü ekonomik ve sosyal zorlukları aşarak bir araya gelen kooperatiflerin sayısı ortaklarının çoğunluğu tarımsal kalkınma kooperatifleri de olan kooperatiflerle birlikte bini aştı. Buralarda örgütlenen kadınlar ise on binlerle ifade ediliyor. Kadınlar kendi kaderlerini kız kardeşlerinin kaderleriyle birleştirerek kendileri, çocukları ve mahalleleri için yaşamı dönüştürmeye çalışıyorlar.
“MOTİVASYONUMUZU BU GÜÇTEN ALIYORUZ”
Dünyanın çarkını döndürecek güce sahip olan kadınlar, yaşamı durduracak güce sahip olan kadınlar bu gücü kendi yaşamlarını değiştirmekten, dönüştürmekten yana kullanıyorlar. Biz de motivasyonumuzu bu güçten alıyoruz. Üstelik güçten kaynaklanan liderlik anlayışının hakim olduğu, rekabetin, kibrin, egonun had safhada olduğu bir dünyada kadınlar, kooperatiflerde kolektif bir liderlik örneği sergilemeye çalışıyorlar. Birbirlerini besleyerek, birbirlerini değerli görerek birlikte yol alıyorlar.
“KADINLAR SESLERİNİ DUYURMAK İSTİYOR”
Yaşamlarına dair kararları kendileri vermek istiyorlar, kendi sözlerini kendi sesleriyle duyurmak istiyorlar. Sadece bizim ülkemizde değil dünyada da gelişiyor kadın kooperatifleri. Kadınlar engelleri aşarak, deneyimleyerek, paylaşarak, birbirlerinden öğrenerek, dayanışarak, işbirlikleri geliştirerek güçleniyor. Bu çalışmanın sürdürülebilir olması çok önemli. Bunun için kadın kooperatiflerinin kendi aralarında kalıcı işbirlikleri geliştirmek, ortak iş yapmak, girişimlerde bulunma becerilerini arttırmak için bölge ve il ağları oluşturuyoruz. Kadınların bu ağlarda bir araya gelmelerini sağlıyoruz. Bugün ağlarımızda 7 bölge 6 il ağında 600’den fazla kadın kooperatifi birbirleriyle iletişim kuruyor, güçlerini birleştiriyor.
“İYİ Kİ BİRLİKTEYİZ”
Bursa, Ankara, İzmir, Manisa, İstanbul ağlarından kadın arkadaşlarımız buradalar. Evlerinden kilometrelerce uzakta toplumsal cinsiyet rollerinin dayatmalarına karşı kadınların güçlenmesini sağlayarak katılıma, eşitliğe dayalı örgütlü yapı oluşturmak için sorumluluk alıyorlar. Hepsine selam olsun. İyi ki birlikteyiz. Kadın kooperatifleri arasındaki işbirliklerinin yanı sıra yerel yönetimler başta olmak üzere kamu, özel sektör, uluslararası ağlar, sivil toplum ile sürdürülebilir işbirlikleri de kritik öneme sahip.
“BURADAN GÜÇLÜ BİR SES ÇIKACAK”
Tüzel kimliğe sahip kamusal fayda sağlayan yerel kadın örgütlenmeleri olan kadın kooperatiflerinin belediyelerle birçok alanda yapacakları işbirliklerinin kentteki yaşam kalitesini iyileştireceğini, belediyelerin hizmetlerinin yaygınlaşmasını, etkinliklerinin artmasını da sağlayacağını düşünüyoruz. İnanıyoruz ki bu iki günlük çalışma kadın kooperatifleri ve yerel yönetimler arasında birbirlerini güçlendirecek; ilkeli, kalıcı, sürdürülebilir işbirliklerinin gelişmesinde bir adım ve vesile olacaktır. Buradan tüm Türkiye’ye yankılanan güçlü bir ses çıkacaktır” ifadelerini kullandı.
AKCAN, “YÜZLERCE KADINA ULAŞTIK”
İzmit Belediyesi Çınar Kadın Kooperatifi Kurucusu Başkanı Kadriye Akcan, “Kadın emeğini görünür kılan Sayın Fatma Kaplan Hürriyet’in öncülüğünde pandeminin başladığı günlerde üreten 10 kadın ile Çınar Kadın Kooperatifi kuruldu. Başkanımızın aldığı makine ve ham maddeler kullanılarak en büyük ihtiyacımız olan maske dikerek işlerimize başladık. Çınar Kadın Kooperatifi 10 kişi ile başladığı bu yolda 85 kişiye ulaştı. Şuan kadınlarımıza evde iş imkânı sunuyoruz. Yüzlerce kadına ulaşarak bu gururu yaşıyoruz.
“ÇOK SAYIDA FİRMA İLE ÇALIŞIYORUZ”
2 bin kişiyi atölyeler dışında istihdam ediyoruz. Sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanıp Trendyol, Hepsiburada gibi mağazalarda satış yapıyoruz. Kişiye özel dikimler, kostüm dikimleri, çanta, maske dikimleri yapıyoruz. Çok sayıda firma ile çalışıyoruz. Fason anlaşmalar yaparak Halk Market’e ürün veriyoruz. Rol model olduğumuz kadınlarımıza ilimizde ve il dışında kooperatifçilik ve satış-pazarlama eğitimleri veriyoruz. Konya Tuzlukçu ilçesinde açacağımız şubemiz de bunun bir örneğidir. Çınar Kadın Kooperatifi kurulduğu günden beri ülkenin ekonomik şartlarına rağmen büyümeyi başardı.
“BÜYÜMEYE YÖNELİK ÇALIŞMALAR PLANLIYORUZ”
Büyük markalarla çalışıp iş dünyasında yerimizi büyütüyoruz. Kooperatifimiz şuanda 3 katlı dikimevinde, şube olarak açtığımız mağazamızda, belediyemizin kadınlara ücretsiz olarak sunduğu stantlarda satışlarına devam ediyor. Kadın istihdamına, büyümeye, gelişmeye yönelik planlarımız devam ediyor. Hiçbir zaman elimizi bırakmayan, desteğini bizden esirgemeyen Başkanımız Fatma Kaplan Hürriyet’e sonsuz teşekkür ediyoruz” dedi.