TRT'nin Türkiye'yi dünyaya taşıyan küresel yayın platformu olan tabii'de “Şeytan Adası’nda Esir Türk: Polis Cemil” dizisinde İzmit'li Hanifi Koç da başrol oyuncuları arasında yer alıyor.
Aslen Erzurumlu olan ve Kocaeli'de Derince ilçesinde yaşayan Hanifi Koç'u sinemaya ilk adımı çocuk yaşta TRT iç yapımı olan "Yarın Artık Bu Gündür" sinema filmi ile başlar. Filmin Başrolleri'nde Necla Nazır ve Ege Aydan yer almıştır. Filmden sonra ailesiyle Kocaeli'ne göç eder. Hanifi Koç film ve dizi hayatında bir çok filmde rol alır. Bunlar, Kurtlar Vadisi dizisi, Bülent İnal'ın başrolünü oynadığı Tatar Ramazan dizisindeki rollerden sonra Diriliş Ertuğrul dizisinde Kaan Bey rolü ile yıldızı parlar. Hanifi Koç, John Gray'in yazdığı Erkekler Marstan Kadınlar Venüsten müzikal tiyatrosunu sahnelemiş ve oynamıştır.
TRT'nin Türkiye'yi dünyaya taşıyan küresel yayın platformu olan tabii'de Polis Haftası nedeniyle gerçek bir hikayeden esinlenerek beyaz perdeye aktarılan “Şeytan Adası’nda Esir Türk: Polis Cemil” dizisi 11 Nisan itibariyle (bugün) yayında olacak. Oyuncu Kadrosu'nda Gürbey İleri, Melisa Berberoğlu, Hanifi Koç Cenan Çamyurdu, Mehmet Çepiç, Abidin Yerebakan, Levent Sülün, Erol Yavan, Metin Keçeci, Kahraman Sivri, Betigül Ceylan, Hayati Akbaş, Fatih Serbest gibi çok sayıda oyuncu belgeselde rol almıştır.
Dizinin konusuna gelince, Yarı belgesel yarı kurgu olarak ekranlara aktarılan bu hikâyede Millî Mücadele'nin kıvılcımlarından birinin hatıraları canlandırılıyor. 1919 yılında işgal altındaki İstanbul’da geçen dizide, polis memuru Cemil, Fransız ordusunda görevli askerlerin Türk kadınlarını taciz etmesiyle başlayan olaylara müdahale eder ve iki Fransız işgal askerini öldürür. 10 yıl kürek cezasına çarptırılan Cemil, önce Fransa’ya ardından Güney Amerika’daki Fransız Guyanası’na gönderilir. Cemil’in bir sonraki durağı ise korkunç yaşam şartlarıyla bilinen ve en azılı suçluların gönderildiği Şeytan Adası olur. Cemil bu yılları büyük zorluklarla geçirirken ülkesinde de büyük değişiklikler yaşanmaktadır. Verilen istiklal mücadelesinin ardından işgal kuvvetleri ülkeyi terk etmiş ve Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Polis Cemil hakkında basında çıkan haberlerin ardından onun serbest bırakılması için devreye girecektir.
Yaşandığı dönemde büyük ses getiren gerçek olaylara dayanan dizinin senaryosunu deneyimli gazeteci Ömer Erbil kaleme aldı. Yönetmenliğini tabii’de yayınlanan “Dünyayı Darp Edenler” belgeseline de imza atan Nihal Ağırbaş Sarıkaya üstlenmiştir.
Kocaelili Hemşehrimiz ve gururumuz olan Dadaş Hanifi Koç'a bundan sonraki sanat hayatında üstün başarılar diliyoruz.