Cemevlerinin ibadethane statüsü ile ilgili komisyondan müdürlüğe iade edilen madde, oy çokluğu ile kabul edildi. Hürriyet, “Ben bu maddeyi veto edeceğim. Tekrar meclise getireceğim” dedi
İzmit Belediyesi Haziran ayı meclis toplantısı bugün Belsa Plaza’da bulunan Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. 20 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıya İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet başkanlık yaptı.
“ANAYASANIN EŞİTLİK MADDESİNE AYKIRI”
Meclis toplantısında cemevlerinin ibadethane statüsü konusunda hazırlanan rapor ile ilgili söz alan CHP’li meclis üyesi Devrim Bal, “Bu konu, komisyonca değerlendirildi. 5 toplantının dördü olumlu geçti. Son toplantıda AK Partili üyeler olumsuz baktı biz de muhalefet şerhi koyduk. Cemevleri yüzyıllardır Alevi vatandaşların ibadethaneleridir. Bu şekilde değlendirlmediği için diğer ibadethanelerin haklarından mahrum kalmaktadır. Bu da anayasanın eşitlik maddesine aykırıdır.
AYRIMCILIK
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, cemevlerinin ibadethane olarak görülmemesini dini ayrımcılık olarak tanımlamıştır. AİHM, uygulamanın objektif temele dayanmadığını ve Alevilere dinsel ayrımcılık yapıldığına hükmetmiştir. Yakın zamanda Adalet Bakanlığı konuyu gündeme almış, saha çalışmaları yapılmıştır. Yerel yönetimlerin de bu konuda olumlu adımlar atması cemevlerinin ibadethane statüsüne katkı sağlayacaktır. Cemevlerinin ibadethane olmasının kararını Alevi vatandaşlar karar verir. Bu iş yerel yönetimlerin işi değil diyorlar. Bu konu belediyelerin konusu aslında.
“BU BİR LÜTUF DEĞİL”
Cemevlerini belediye olarak ibadethane olarak saymazsak o bölgeye hizmet götüremiyoruz. Konu yardım konusu değil. Bu da bir lütuf değildir. Biz gelin bizi tanıyın istiyoruz. Biz burada cemevlerine saygı duyma kararı alacağız. Bizler de birer vekiliz aslında. TBMM’de bu konu yıllardır konuşuluyor ve olumsuz karşılanıyor. Bu kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan bir kararname ile alabilirdi. Öyle olsaydı bugün bunları konuşmazdık. Kocaeli’de 12 tane cemevi var 5 tanesi İzmit’te. Alevi yurttaşlarımız yıllardır cemevlerinin ibadethane sayılmasını bekliyor. Onlar zaten ibadethane olarak görüyor. Bunu bizlerden bekliyorlar. Bu devler neden Alevilere gelince bahaneler üretiyor” dedi.
“SİYASET MALZEMESİ”
Tutuş, “Gündemde yer alan tabir ibadethane statüsü olarak geçiyor. Bana göre de ibadethanedir. Laiklik vurgusundan yola çıkarsak camilerdeki yardımların da uygun olmadığını düşünüyorum. Bunlar belediye meclislerinin sorumluluğunda olan bir konu değildir. Bu konuların siyasete malzeme yapılmasını hem bizi ve hem Alevi vatandaşlarımızı üzmüştür.
“İNANÇ MESELESİ”
İzmit Belediyesi Başkan Yardımcısı Yaşar Kardaş, “Bu bir inanç meselesidir. Nazilli Belediyesi gibi bazı belediyeler bu konuda olumlar atmıştır. Cemevlerine yardımlar yapılıyor fakat bunun bir yasal statü kazandırılması lazım” dedi.
GERGİNLİK YAŞANDI
Başkan Hürriyet, “Cemevlerinin ibadethane statüsüne alınması, konuyu eşit yurttaşlık temelinde tartışmaktır. Komisyondaki iade kararına baktığımızda bu kararı iade değil reddetmişsiniz. Yine de saygı gösteriyorum. Bu konuyu gündeme getime sebebimiz de cemevleri de diğer ibadethaneler satatüsünde olursa daha kolay hizmet götüreceğiz” dedi. Komisyondan müdürlüğe iade edilen madde, oy çokluğu ile kabul edildi.
TOPLANTIYI TERK ETTİLER
Hürriyet, “Ben bu maddeyi veto edeceğim. Tekrar meclise getireceğim” dedi. Hürriyet’in konuşmasının ardından mecliste kısa süreli gerginlik yaşandı. Seyirci bölümünde meclisi takip eden Alevi Dernekleri üyeleri ve Alevi yurttaşlar, duruma tepki göstererek toplantı salonunu terk etti.