İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit’i etkilemesi muhtemel bir deprem sürecinin öncesi ve sonrasında nelerin yapılabileceğiyle süreciyle Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine Kocaeli Akademiyesinlerle bir araya geldiler
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Kahramanmaraş merkez üssünde yaşanan ve 10 ili etkileyen depremlerden çıkartılması gereken dersleri; İzmit’i etkilemesi muhtemel bir deprem sürecinde nelerin yapılabileceğini tartışmak ve somut adımlar atmak adına akademisyenler ve meslek odaları ile toplantı gerçekleştirdi. Başkan Hürriyet, TMMOB’ye bağlı meslek odaları, KOÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Harita Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği; Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama ile Mimarlık bölüm başkanları ve akademisyenleriyle bir araya geldi.
HÜRRİYET, “SON DEPREMLER TÜM TÜRKİYE’Yİ ETKİLEDİ”
Toplantıda konuşan Başkan Hürriyet, “Bugün depreme karşı yeni bir başlangıç olacak. Son yaşadığımız depremler her anlamda tüm Türkiye’yi etkiledi. İnsanların yaşamları alt üst oldu. O bölgeden buraya göçler oluyor. Ekonomik anlamda yaşanan süreç çok büyük bir bölgeyi etkiledi. Biz de orada insanların hayatlarını devam ettirebilmeleri için çalışmalarımızı yürütürken bir yandan da kendi yolumuzu çizebilmek adına ve olası bir İstanbul depreminde bu bölgede yaşanabileceklerle ilgili harekete geçtik”
“UYGULAMAYA GEÇMEK GEREKİYOR”
“10 ili etkileyen depremler sonrası müthiş bir kriz, yönetilemeyen bir süreç, yitip giden canlarla birlikte hala daha toparlanamayan bir süreç yaşıyoruz. İlerde bu bölgede neler yaşayacağımız belli değil. Biz yerel yönetimlere çok iş düşüyor. Ama son depremlerde yaşananlar gösterdi ki bu tek başına olacak iş değil. Bu anlamda her kentte dünü, bugünü ve yarını sürekli konuşup, somut adımlar atıp uygulamaya geçmek gerekiyor. İzmit ve Kocaeli için alacağımız kararlar var. Bunun için de yol gösterici bilgilere ve önerilere ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
GÖRÜŞ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ANLATILDI
Toplantıya katılan akademisyenler ile meslek odaları başkanları ve temsilcileri, İzmit’in olası bir depremden en az hasarla çıkması adına görüş ve çözüm önerilerini anlattı. Ortak akılla çizilebilecek bir planın ilk adımını oluşturmak üzere çok verimli bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantının sonuç bildirgesini önümüzdeki günlerde tüm kamuoyu ile paylaşılacak olan İzmit Belediyesi, konu başlıkları çerçevesinde bu tür birliktelikler ve dayanışmalar oluşturmaya devam edecek.
ODALARDAN VE AKADEMİSYENLERDEN GENİŞ KATILIM
Toplantıya, KOÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mücahit Opan, Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Çelik, Harita Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ozan Arslan, Elektrik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurettin Abut, Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Sertçelik, İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Serkan Engin, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şener, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Arş. Gör. Gülhis Duygun, Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Mehmet Ali Elma, Jeoloji Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Temsilcisi Yasin Temizkol, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Cuma Özdemir, Ziraat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Özgür Yılmaz, Mimarlar Odası Kocaeli Şube Başkanı Alper Dülger, Şehir Plancıları Odası Kocaeli İl Temsilcisi Dr. Duygu Kanık, İç Mimarlar Odası Kocaeli Şube Başkanı Hazel Pala Özcan, Peyzaj Mimarları Odası Kocaeli Şube Temsilcisi Onur Öztürk, Kocaeli Çevre Platformu Koordinatörü Muammer Hakkı Ersöz, Elektrik Mühendisler Odası Kocaeli Şube Başkanı Ahmet Sözen, İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Sekreteri İsmail Yaruk, Çevre Mühendisleri Odası Bilim ve Danışma Kurulu Üyesi Çevre Yüksek Mühendisi Örgen Uğurlu, Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri Zeynep Soyer ve Ediz Uyanık ve Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Sekreteri Begüm Bay katılım sağladı.