Güncel

Hürriyet: İmar izni konusunda taviz vermedik

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit’teki yapı stoku ile ilgili, “Biz imar izni konusunda hep dik durduk.

2 Mart 2023 Saat: 18:35
Hürriyet: İmar izni konusunda taviz vermedik
Hürriyet: İmar izni konusunda taviz vermedik
Yağız kebap

Bunun için çok tepki aldık. Siyasi tepkiler ve müteahhitlerden tepkiler aldık. Ama iyi ki öyle yapmışız. Bu konuda hiç taviz vermedik” dedi

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, bugün İzmit Belediyesi Toplantı Salonu’nda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Deprem bölgesindeki izlenimlerini anlatarak konuşmasına başlayan Hürriyet, İzmit ve Kocaeli için beklenen Marmara Depremi öncesi atılacak somut adımlarla ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Basın toplantısında Hürriyet’e, İzmit Belediyesi Başkanvekili Çetin Sarıca ve birim müdürleri eşlik etti.

“BÖLGE AĞIR BİR TRAVMA YAŞIYOR” 

“Türkiye ne yazık ki zor bir süreçten geçiyor” diyen Hürriyet şöyle konuştu: “Ciddi bir afet yaşadık. Yaraları sarmak üzere herkesin tek yürek olduğu ve dayanışma örneği gösterdiği zor günler yaşadık. Depremin ilk günlerden itibaren dayanışma gücünü nasıl yaratabiliriz diye alandaydık ve olmaya da devam ediyoruz. Şu an 7 noktada ekiplerimiz devam ediyor. Ardından 3 ilde yoğunluklu olarak çalışmalarımızı artırdık. Adıyaman, Maraş ve Hatay gerçekten çok kötü durumda. O bölge ağır bir travma yaşıyor. Bölgede bulunan tüm çalışanlar orada canla başla çalışıyor. Hepsine yürekten teşekkür ediyorum. İlk günden beri zorlu koşullarda yaşayan biri olarak ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Basının alanda gösterdiği görüntüler gördüklerimizin binde biri bile değil. Çok daha büyük bir afet yaşanıyor. 

‘KOORDİNASYON YOKTU’ 

İlk hafta çok zordu orada. Birinci gününden beri oradaydık. Koordinasyonun olmadığı, zaman kaybedildiği ve insanların göz göre göre yaşamını kaybettiği bir bölge orası. Günler ilerledikçe çalışmalar hızlandı ama hala barınma ve temel ihtiyaçlarda sorunlar yaşanıyor. Depremin ardından  bölgeye ulaşmamız 18 saat sürdü ne yazık ki. Aşevlerimiz, sosyal ve psikolojik desteklerimiz devam ediyor. İzmit ve Kocaeli’de belediyemize müthiş bir güvenle desteklerini ulaştırdı vatandaşlarımız. O destekleri ihtiyaca göre bölgeye ulaştırmak ve dağıtmak zor bir işti. Herkes varını yoğunu ortaya koydu. Biz de 99 depremini yaşamış bir kentiz. ‘Sizi en iyi biz anlarız’ diyerek bir başlık koyduk. Peki 99 depreminden ne kadar ders aldık, bunları kendi ölçeğimizde konuştuk. Bu konuda yetkimizin yettiği ölçüde çalışmalarımızı yaptık. Ama bundan sonra somut adımlar atma konusunda çalışmalar yürütmek istiyoruz. 

‘BİLİMİN IŞIĞINDA İLERLEMELİYİZ’ 

Burası bir sanayi bölgesi. Yapılması gerekenler yapılmazsa başımıza afetlerin geleceğini biliyoruz. Kocaeli, bunu en detaylı şekilde değerlendirmesi gereken bir şehir. Dirençli binalar oluşturmak ve bunları yaparken bilimin ışığında ilerlemek zorundayız. Güçlü bir inisiyatif almamız gerekiyor. Yanlış giden bir düzenin parçası olmaktan kurtulup direnmek gerekiyor. Kanun ve kurallara aykırı hareket ettiğimizde, rant üzerinden hareket edildiğinde deprem değil binalar öldürüyor. Radikal ve büyük çapta kararlar almamız gerekiyor. Gerekiyorsa sıfırdan başlayarak şehirleri tek tek dirençli hale getirmeliyiz. Biz belediyecilerin en çok zorlandığı konulardır bunlar. Biz imar izni konusunda hep dik durduk. Bunun için çok tepki aldık. Siyasi tepkiler ve müteahhitlerden tepkiler aldık. ‘Fatma Başkan geldi çok sorun olmaya başladı’ dediler. Ama iyi ki öyle yapmışız. Bu konuda hiç taviz vermedik. Bizden öncesi ile ilgili konuşulması gerekenler var. Tüm ülkenin iş birliğine ihtiyacımız var.

‘YARDIMLARI AYRIŞTIRDILAR’ 

Deprem bölgesinde yardımlar bile siyaseten ayrıştı, kurumlara göre ayrıştı. Böyle bir dönem yaşadık. İnsanlar soğukta, karın altında kaldı. 2019 yılından beri afet durumunda neler yapılması gerektiğini zaten konuşuyorduk. Marmara Depremi’nden kalan ve yıkılmayan hasarlı binalar var. İzmit özelinde şu an mevcut hasarlı bina sayısı üç. Biz göreve geldiğimizde 19 bina hasarlıydı. Bazılarını biz bazılarını diğer kurumlar ve Büyükşehir Belediyesi yıktı. Kaçak yapı sayısı 2016-2022 yılları arasında 348, 2020-2022 yılları arasında ise 220. Riskli yapı sayısı 79. Güçlendirme yapılmayan yapı sayısı 242. Yapı kayıt belgesi alan bina sayısı ise 4 bin 593. Geçtiğimiz günlerde TMMOB’a bağlı meslek odaları, üniversitelerin ilgili bölüm başkanlıklarını gerçekleştirdiğimiz toplantıya davet ettik. Toplantıda çalıştığımız ana başlıklar oldu. Depreme dirençli binalar nasıl oluşturulmalı ve yapı stoklarını yenileme konularında konuştuk. 

‘MESLEK ODALARI DENETLEYECEK’ 

 Bilim Kurulu oluşturmak istiyoruz. Çalışmalarda Kocaeli Üniversitesi’nin yanı sıra teknik bir üniversite olan Gebze Teknik Üniversitesi’ni de dahil etmemiz gerekiyor. Belediye binamızın sağlamlığı ile alakalı da çalışmalarımız olacak. Kamu kurumlarının depreme dayanıklılığı çok önemli. MİA tekrar gözden geçirilmelidir. Bir daha o bölgeyle ilgili ölçeklendirme yapılmalı. Çarşı merkez, sahil bandı da uzun ölçekli ele alınması gerekiyor. Yapı denetim sistemleri gözden geçirilmeli. Yapı denetimi için muayene kontrol sitemini getirmek istiyoruz. Muayene kartı sistemi geliştirmek için adım atmak istiyoruz. Bunu meclise sunacağız.  Meslek odalarının denetimi belli kaygılarla kaldırıldı. Bu konu çok önemli. İzmit’te bundan sonra yapılacak binalarla ilgili meslek odalarının denetimini getirmek istiyoruz. Bu konuyu da meclise getireceğiz. İzmit ölçeğinde bu kararı almak istiyoruz. Kardeş belediyecilik ssitemini hayata geçireceğiz. İzmit özelinde afet sonrası müdahale planlamaları ile ilgili AKUT kurucusu Nasuh Mahruki ile de görüştük.”


 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli BizimŞehir Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız