Tıbbi cihaz firmaları ve medikalciler hastanelere malzeme vermeyi durdurdu
Tıbbi cihaz firmaları, kamu alacaklarının çok geç ödenmesi, tıbbi cihazlardaki fiyat artışlarından dolayı adeta kan ağlıyor. Özellikle son aylarda yaşanan dolar ve enflasyon artışı tıbbi cihaz firmalarını da derinden etkiledi. Devlet hastanelerinin tıbbi cihaz firmalarına 12-15 ay gibi geniş vadelerle ödeme yapması sektörde kâr marjını düşürdü, firma sahipleri ise cebinden malzeme almaya başladı. Yaşanan bu sorun ise tıbbi cihaz firmaları (Medikalcilerin) hastanelere acil durumlar dışında malzeme vermesini durdurmaya zorladı. Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan tıbbi cihaz firması sahibi Halil Eriş, “Sektörümüz şu an ciddi bir daralmada. Biz tıbbi cihaz firmaları olarak ne yapacağımızı, nasıl bir yol izlememiz gerektiğini bilmiyoruz” dedi.
"NASIL BİR YOL İZLEMEMİZ GEREKTİĞİNİ BİLMİYORUZ"
Tıbbi cihaz firmaları günümüz itibariyle artan dolar kuru enflasyonundan dolayı bir sıkıntımız mevcut. Bunun en büyük sebebi ise biz Tıbbi Cihaz firmaları olarak bir malzeme verdiğimizde ödemeyi devlet hastanelerinden ödeme alabilmek için 12-15 ay arasında bir süre bekliyoruz, hatta çoğu hastaneler sözünü gerçekleştirmiyor ve 15 aylar 18 aya 24 aya çıkıyor. Hatta bu konu ile ilgili 2019 yılında tıbbi cihaz firmalarının sesini duyurmak adına bakanlığa verdiği bir dilekçe vardı. Bu dilekçe karşısında Bakanlık, “Faturalarınızdan yüzde 30 feragat verenin ödemesini yapacağız” dedi. Fakat feragat veren arkadaşlarımız bile ödemelerini alamadılar. Bu rakamlar mevcutta bir devlet hastanesinden toplamda 2 Milyon 3 Milyon gibi alacaklardan bahsediliyor. Sektörümüz şu an ciddi bir daralmada. Biz tıbbi cihaz firmaları olarak ne yapacağımızı, nasıl bir yol izlememiz gerektiğini bilmiyoruz. Örneğin bizim bir hastaneye hizmet verebilmemiz için gerekli basamaklar var. Sağlık sektöründe zaman çok önemlidir. Bize hekimlerden bir talep geldiğinde bizim en kısa sürede oraya ulaşmamız gerekiyor. Bu nedenle araç, personel, yakıt masraflarımız daha fazla oluyor. Bu maliyetlerinde artmasıyla biz ciddi bir sıkıntı içerisindeyiz.
"ZARAR ETMEYE BAŞLIYORUZ"
Biz bir üretici değiliz. Sektörümüz üreticiler ve bayiler olarak 2’ye ayrılıyor. Biz bu işin bayilik kısmındayız. Fakat artan dolar kuru ve enflasyondan dolayı üretici firmalardan haklı olarak bir zam talebi geliyor. Sağlık bakanlığının SUT fiyatları var. Biz verdiğimiz malzemeleri bu SUT fiyatları doğrultusunda vermek zorunda kalıyoruz. Üretici firma da bize bu zamları haklı olarak yaptığında bizim ortada bir kâr marjımız kalmıyor hatta zarar yazıyoruz. Zaten yok denecek kadar az olan kâr marjlarımız 12-15 aylık vadede eriyor. Dolar 8 TL iken kestiğimiz faturalar şu an dolar 13,50 TL olduğu için aradaki farkta zarar etmeye başlıyoruz. Ödenmemiş bir fatura bizim için açıkta olan bir faturadır. O malı yerine koymak zorundayız. Bazı kişiler “o malı aldığınızda fiyatı oydu” diyebilir evet öyle ama açıkta olan bir bakiye olduğu için biz o malı yerine koyarken kâr marjımız çok düşüyor
"BÜYÜK BİR YARA ALACAĞIZ"
O bakiye ödenene kadar biz devamlı malı cebimizden yeniliyoruz. Mesela 1 TL’ye aldığımız şeyi 2 TL’ye 2 TL’ye aldığımız şeyi 3TL’ye alarak gidiyoruz. Bu sırada içeriden alacağımız rakam eriyor. Üretici firmalarda dolar kuru ve enflasyon artışından kaynaklı hammadde artışı olduğundan doğal olarak bize maliyetlerini yükselttiler. Biz de bu durumda bir çıkmaza girdik. Bu çıkmazın sonunda ise büyük bir yara alacağız. Bu sadece bugün yaşanan bir enflasyon değil. Sektörümüzdeki bu sorun pandemi ile başladı. Pandemide ameliyatların durması ile biz iş yapamaz olduk. Sürecin gittikçe zorlaşan bir sürece döndüğünden hesaplarımız şaşma durumuna geldi. Bu sektördeki tüm arkadaşlarımız için geçerlidir.
"CEVAP GELENE KADAR FİRMA MALZEME TEDARİĞİNDE BULUNMUYOR"
Şu anda hastanelere malzeme verilemiyor. Sebebi ise üretici firmalar bize ciddi baskılarını sürdürüyorlar. Maliyet artışından kaynaklı o malzemeleri verirsek zarar edeceğiz. Üretici firma da bize “ben sana mal veremem çünkü artık ben üretemiyorum. Maliyet beni karşılamıyor” diyor. Bu konuyla ilgili bakanlığa SUT fiyatlarının arttırılması ve ödemelerin 60 gün içinde yapılması ile ilgili talepte bulundular. O cevap gelene kadar üretici firma malzeme tedariğinde bulunmuyor. Bu bayilerin kararında olan bir durum değil. Neticede bizler bayiiyiz ve birilerine bağlıyız. Yani bizim bağlı olduğumuz kişiler bize ‘malzeme vermeyin’ dediği için biz de şu anda malzeme veremiyoruz. Üretici firma haklı bu konuda. Bakanlıktan olumlu cevap gelene kadar bu süreç devam edecek.
"HASTA OLAN BİZ DE OLABİLİRİZ"
Firmamız olarak Kocaeli bölgesinde biz hasta sağlığını ön planda tutuğumuz için acil bir durumda işin ekonomik kısmını bir kenara bırakıp malzemelerimizi veriyoruz. Sektördeki diğer arkadaşlarımızın da bu şekilde acil durumlarda gerekeni yapacaklarını duyduk. Yani biz bir ekonomik menfaat beklemeden mevcut fiyatından talebi karşılıyoruz. Çünkü hasta olan biz de olabiliriz. Acil hastalarda baz almıyoruz.
BU SÜREÇ NE KADAR SÜRECEK?
Aslında bu süreç bizlere değil bakanlığa bağlı bir süreç. Haklı olarak geniş vadelerde düşük kar marjı ile çalışan bir sektör haline geldi. Talep belli. Ödenekler 60-90 günde sabitlenmesi ve Bakanlığın SUT fiyatlarına enflasyon zammını yapmasıdır. Sektördeki arkadaşlarla istişare yaptığımızda çıkan ortak görüşümüz bu şekilde. Ödemelerimiz erken gelsin, paralarımız erimesin ki sattığımız ürünün yerine yenisini koyabilelim biz başka bir şey istemiyoruz diyen arkadaşlarımız da var. Biz de bu ülkenin bir ferdiyiz
"EKONOMİK OLARAK BİR ZORLANMA VAR"
Evet Dünya’da şu anda ekonomik olarak bir zorlanma var. Doğal olarak ülkemizde de var. Biz kendi ülkemize fiyatı arttırın diye diretecek insanlarda değiliz. Biz sadece ödemelerimizin kısa zamanda yapılmasını istiyoruz. Tıbbi cihaz firmaları olarak bizler sektörden eski arkadaşlarımızla da görüştüğümüzde ortaya çıkan sonuç son 10 yıldır Tıbbi Cihaz sektörünü de bizim finanse ettiğimizdir. Tüm Türkiye’de sorun aynı. Tüm Türkiye’deki tıbbi cihaz firmaları ve medikal firmaları malzeme veremiyor.