AK Parti’de il yönetim kurulu üyeliğinden başbakan yardımcılığına kadar yükselen ve bu dönem milletvekili adayı olmayan Fikri Işık, artık kendi isteği ile bir seçilmiş göreve talip olmayacağını belirtti. Vatan nöbetini tuttuğunu
AK Parti Kocaeli teşkilatının kurucuları arasında yer alan ve 5 dönem TBMM’de önemli görevlerde yer alan eski Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından 16 yıllık siyasi çalışmaları ile ilgili toplantı yaptı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve en son Başbakan Yardımcılığı yapan Işık, Maide Kafede basın mensupları ile bir araya geldi.
Basın toplantısında 14 ve 28 Mayıs seçimlerinin önemine değinen Işık, “14 Mayıs seçimlerinde seçilen milletvekillerimize parti ayrımı yapmaksızın başarılar diliyorum. Cumhurbaşkanımızın ve yeni kabinemizin de yeni dönemde görevlerinde başarılı olacaklarına inanıyorum. Ben bu dönem kendi isteğimle aday olmadım. Aslında 2018 seçimlerinde de aday olmayacaktım ama Cumhurbaşkanımızın tüm bakanların aday olmasını istemesi üzerine yeniden aday olmuştum.
Öncesi bir Hereke adaylığı var ama bana göre aktif siyasi hayatım 17 Ekim 2001 yılında AK Parti’nin kuruluşu ile başladı. Kurucu İl Yönetim Kurulu Üyesi, Ar-Ge Başkanı, Teşkilat Başkanı olarak görev aldım. 2003 yılında il başkanı oldum ve sonrasında16 yılda kesintisiz milletvekilliği yaptım. AK Parti Genel merkezinde 5,5 yıl aktif görev yaptım. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Başbakan yardımcılığı yaptım. 2 cumhurbaşkanı ve 3 başbakan ile çalıştım. Çalıştığım tüm devlet büyüklerimle çok iyi çalıştım ve karşılıklı güven içinde çalıştık.
Kocaeli’de üç bakan, Vecdi Gönül, Osman Pepe ve Nihat Ergün ile 6 vali, 8 il başkanı, yıllar içinde 16 milletvekili arkadaşım, onlarca ilçe başkanı ile birlikte çalıştım. Bu süreçte çalıştığım tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Hepsi ile birlik ve beraberlik içinde çalıştım. Birlikte çalışmak benim için hep kazanç oldu. Türkiye’de 81 vilayet, 61 ülke gezdim. 112 kez yurt dışı görevine gittim. Siyasette samimiyet ve gayret içinde çalışmanın faydalarını gördüm.
Başarının efendisi olmak istiyorsanız çalışmanın kölesi olacaksınız. Siyasetten çalışmadan bir yere gelmek çok zordur. Başarı paylaştıkça büyür. Ben bunu yapmanın gayreti içinde oldum. 2003 yılında benim oluşturduğum il yönetiminden çok sayıda milletvekili, belediye başkanı, meclis üyesi ve üst düzey yöneticiler çıktı. Bu takım ruhu ve gayretli insanları bir araya getirmek önemli. Ben 5 kere milletvekili yemini ettim. 6 kez bakanlığa atandım.
Görev sürecinde bana destek veren Kocaeli halkına çok teşekkür ediyorum. Ne kadar teşekkür etsek az. Bugün milletvekili görevim bitti. Ancak milletimizin sokakta gözündeki sevgiden dolayı çok mutluyum. Siyaset yapıyorsanız çok güçlü teşkilatlarınız olmalı. Bugün iktidar ve muhalefet arasındaki en önemli ayrım AK Parti’nin çok güçlü teşkilatlara sahip olması ve teşkilatçılığı 24 saat yapmasıdır. Görev sürecinde Cumhurbaşkanımızın bize olan güveni bu görevleri getirdi. Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyorum. Ailemin tüm bireylerine de özellikle teşekkür ediyorum” dedi.
Fikri Işık bir soru üzerine “Sahada bu kadar çok çalışmamın nedeni Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP’nin arasında yapılan görüşmenin kamuoyu ile paylaşılmamış olmasıydı. Beni bu kadar yoğun sahaya iten şey bu oldu. Bana genellikle gençler ve kararsızlarla programlar yapıldı. Çok ciddi sorular soruldu. Ben siyasette nöbetimi tuttum. Siyaset bir vatan nöbetiydi. Ben nöbetimi tuttum. Yeniden nöbet verilirse yine tutarız” dedi. Türkiye’nin en büyük sorunun muhalefet olduğuna dikkat çeken Işık, “Keşke AK Parti’nin ensesinde sürekli duran bir muhalefet olsaydı. Türkiye’nin en büyük problemi, muhalefet problemi. Eğer bu problem çözülmezse ülkede gerçek bir siyasi süreç yaşanmaz.
14 Mayıs seçimlerinde AK Parti milletvekili sayısının 6’ya düşmesi ve Kabine’de Kocaeli’den bir isim olmaması ile ilgili soruya yanıt veren Işık, “Bu noktada bizim şapkayı önümüze koyup düşünmemiz lazım. Demek ki bazı noktalarda hatalarımız oldu ve vatandaş bize faturayı kesti. Teşkilatlarımız bu konuda geniş bir istişare yaparak neden bir milletvekili kaybettiğimiz muhasebesini yapmamız lazım. Nerede hata yaptığımızın sorusuna yanıt vermemiz gerekiyor. Bu konuda bir özeleştiri yapmamız gerekiyor. Kocaeli her zaman etkili bir ildir. Kocaeli’de bakan olmamasını bir kayıp olarak değerlendirmiyorum” dedi.
Siyaseti bırakmadığını söyleyen Fikri Işık, “Siyasetin giriş kapısı var ama çıkış kapısı yok. Ben seçilmiş siyasetten çekildim. Siyasetten ayrılacağım iddiası çok ağır bir iddia olur. Çok yapabilme imkanımız da olmaz. Bizim aldığımız görevler istenmez verilir. Ben hiçbir göreve talip olmadım. Tüm görevler bana verildi. Ben bir göreve talip olmayacağım ama bir görev tebliğ edilirse ona hayır demeyeceğim. İl başkanlarının milletvekili olması geleneği bozuldu. Bu listede benim en çok üzüldüğüm il başkanımızın 8’inci sırada olmasıydı” dedi.
Hakkında ilk yerli otomobil çalışmasında “47 Milyon Euro’yu çöpe attı” şeklindeki iddialara ilk kez cevap veren Fikri Işık, “Devletimizin tek kuruşu boşa gitmedi. İkinci yerli otomobili bu platformla yapabiliriz. Üstelik o platformun satın alma sürecinde sadece biz yoktuk” dedi.
Yerli otomobil için alınan platform ile ilgili soruya yanıt veren Işık, “47 milyon Euro meselesi bir gazeteci defalarca gündeme getirdi ama hiç cevap vermedim. Suskunluğum asaletimdendir. Bu manşetleri atan kişiyi iyi tanıyorsunuz. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olduğumda Cumhurbaşkanımızın yerli otomobil talebini biliyordum ve bunun için bir ekip kurup çalışma yaptık. Otomobilin elektrikli olması, yeni teknolojileri üreten bir platforma ihtiyaç var. Ya sıfırdan bir otomobil yapacaksınız Bunun maliyeti o gün için 1 milyar dolar ya da bir platform kuralım dedik. 2014 yılında elektrikli araçlar piyasaya çok hızlı girince platform alma fikri ağır bastı.
Platformu alacak parayı Kalkınma Bakanlığı’nın vermesi gerekiyordu. Bakanlık onay verdi. Daha sonra konu Ekonomi Koordinasyon Kuruluna geldi. Burada kabul edilince para TÜBİTAK’a gitti. Bu süreç çok şeffaf ve yasal gerçekleşti. Bu aşamadan sonra kamuflajlı araçlarımız yola çıkınca yerli otomobil ete kemiğe büründü. TOGG çalışması da böyle başladı. Bizim aldığımız platform şu anda Aselsan’da, Ar-Ge platformu olarak kullanılıyor ve bazı çalışmaları TOGG’da da kullanılıyor. Biz Türkiye’nin tek kuruşu çöpe atmadık. İkinci bir yerli otomobil üretmek istersek bu platform ile hemen üretebiliriz. Türkiye kendi platformu üzerinden teknoloji üretiyor” dedi.
Bundan sonra ticarete döneceğini söyleyen Fikri Işık, “İşsiz güçsüz biri değilim. Ticarete dönüp işlerimi yapacağım ve ülkeme daha fazla vergi ödeyeceğim. 15 Temmuz öncesi ve sonrası ile ilgili süreci kaleme almayı düşünüyorum. Ancak şu anda kafamda bir tarih oluşturmadım” dedi. Görev süreci boyunca hastalık, ya da farklı bir durum olmadığı sürece hep görevinin başında olduğunu belirten Işık, “Ben bu kentte yaşamaya devam edeceğim. Bu şehirde var olmaya, yaşamaya, iyi ve kötü günde insanların yanında olacağım” dedi.
16 seçimde yer aldığını ve en rahat seçiminin bu seçimler olduğunu belirten Işık, “Seçimlerde bahada yüzde 54 görünmüyordu. İkinci tura kalacağını söylemedim. Ama biz bunu görüyorduk. İkinci turda da ne kadar oy alacağımızı da tahmin ediyordum. Siyasette her söylediğiniz doğru olsun ama her doğru her yerde söylenmez” dedi. Partisinden asla kopmayı düşünmediğini söyleyen Işık, “Ben her zaman yanlışları ifade ettim. Çünkü partime ve milletimize karşı olan bağlılığımızdan dolayı böyle yapıyorum. Samimi eleştirilerim benim partime ve davama olan bağlılığımdandır.