Güncel

DAHA YÜKSEK ORANDA ZAM

Geçtiğimiz günlerde elektrik ve doğalgaza yapılan zam nedeniyle EMO ve MMO tepki gösterdiler. EMO ve MMO tepki olarak ortak bir açıklama düzenledi.

8 Ağustos 2018 Saat: 11:31
DAHA YÜKSEK ORANDA ZAM
DAHA YÜKSEK ORANDA ZAM
Yağız kebap

BU OLUMSUZ GİRİŞ

Elektrik ve doğalgaza yüzde 9 oranında zam gelmesinin ardından Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve Makine Mühendisleri Odası (MMO) tepki için ortak olarak açıklama düzenledi. Açıklamaya MMO Kocaeli Şube Başkanı Murat Kürekci, EMO Kocaeli Şube Başkanı Ahmet Sözen ve oda üyeleri katılım gösterdi. Grup adına açıklamayı okuyan EMO Başkanı Ahmet Sözen, “Bu olumsuz gidişi durdurmak, ancak elektrik üretiminde öncelik ve ağırlığın dışa bağımlılığı artıran, ithalat faturasını yükselten doğalgaz ve ithal kömüre değil, yerli ve yenilenebilir kaynaklara verilmesi, elektrik ve doğalgazdaki KDV ve ÖTV oranlarının düşürülmesi, kayıp kaçak oranının azaltılması, verimliliğin arttırılması ve belli bir oranın altında doğalgaz ve elektrik tüketiminin halka ücretsiz arz edilmesi ile mümkün olacaktır” dedi.

DAHA YÜKSEK ORANDA ZAM

Konuşmalarına devam eden Sözen, “Küçük Serbest tüketicilerin proses amaçlı tüketim fiyatlarına %9, Büyük Serbest tüketicilerin proses amaçlı tüketim fiyatlarına %42,1 ve Elektrik Üretim amaçlı tüketim fiyatlarına %71,8, doğalgaz fiyatlarına yapılan bu fahiş zam ile birlikte önümüzdeki günlerde elektriğe birden çok kez ve daha yüksek oranda zam yapılmak zorunda kalınacağı açıktır. 2017 yılı itibariyle tüketilen 53 milyar m3 doğalgazın % 36 ‘sının (19 milyar m3) elektrik üretiminde kullanıldığı ve 2018 yılı verilerine göre mevcut elektrik enerjisi kurulu gücünün % 26‘sının doğalgaza dayalı santraller olduğu düşünülecek olursa açıklanan bu zamlarla kalınmayacağı, elektriğe ileride daha yüksek oranda zam yapılacağı anlaşılmaktadır” diye belirtti.

ÜLKEYİ KAOS BEKLİYOR

“Ayrıca BOTAŞ’ın sattığı gazın ödemesini artık dolar olarak alacağı, bu fiyatlarda baz alınan dolar fiyatının 4,86 TL. olarak alındığı ve sonraki ödemelerde, Merkez Bankasının işlemin yapıldığı günkü dolar satış kurunun baz alınacağı belirtilmektedir” diyen Sözen, “Bugün, bu açıklamadan bir hafta geçtiği ve dolar kurunun serbest piyasada 5,2981 TL.’yi yani bir haftadaki artışının %9’u bulduğu göz önüne alındığında, tüketicileri ve ülkeyi nasıl bir kaosun beklediği daha açık belli olmaktadır. Elektrik fiyatlarına baktığımızda; Yeni zamla birlikte elektrik fiyatlarında konutlar için, bu yılki artış yüzde 22`yi bulurken, Ticarethanelerde %27,1’i, Sanayide ise %26,7’i bulmuş oldu. 24 Haziran seçimlerinin ardından geçilen ‘Türk Tipi Başkanlık Sistemi’yle tüm kamu kurumlarını bir taraftan dağıtıp bir taraftan da yetkileri tekelleştiren yapılaşma elektrik fiyat sistemini de vurdu” ifadelerini kullandı.

FİİLEN ORTADAN KALKTI

Konuşmalarının devamında Sözen, “Yüksek Planlama Kurulu`nun 14 Şubat 2008 tarihli kararı kapsamında 10 yıldır uygulanan ve otomatik fiyatlandırma mekanizması olarak bilinen ‘Maliyet Bazlı Fiyatlandırmanın’ dışına çıkılarak, 3 aylık dönem beklenmeden elektriğe zam yapılmıştır. 1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim tarihlerinden itibaren geçerli olmak üzere çeyrek dönemler halinde yapılan elektrik fiyatları ayarlaması, 1 Ağustos`tan geçerli olmak üzere yapılan elektrik zammıyla fiilen ortadan kalktı. 1 Temmuz 2018`de elektrik fiyatları değiştirilmezken, 1 Ağustos`tan itibaren geçerli olmak üzere ikinci mükerrer Resmi Gazete`de yayımlanan EPDK kararıyla, vergi-fon ve kesintiler hariç olmak üzere elektrik fiyatlarına farklı abone gruplarına göre değişen yüzde 9 ile 15 arasında zamlar yapıldı” şeklinde konuştu.

BAŞKA ÇÖZÜM ÜRETEMEZLER

Sözlerinin devamında Sözen, “Ülkemizde elektrik üretimi ve dağıtımında çok önemli görevleri olan TEK ve EİEİ gibi kurumları kapatarak, parçalayıp özelleştiren, yerli kaynaklardan elektrik üreten termik santrallerin yerine ithal kömür ve doğalgaz gibi ithal kaynaklardan daha pahalı elektrik üreten santralleri teşvik eden, yenilenebilir enerji kaynaklarının önündeki engelleri kaldırmayan; elektrik üreten barajları ve kömürlü termik santralleri özelleştirerek satan, ithal kömürle elektrik üreten termik santralleri teşvik eden, 4628 sayılı yasa kapsamındaki nehir santrallerini (HES)  doğru düzgün planlayamayan, 1 MW`lık HES`ler için doğayı tahrip etmekten kaçınmayan ve bunların uzunca bir süre kontrolsüz – denetimsiz inşa edilmelerine sebep olanlar sıkışınca zam yapmaktan başka bir çözüm üretemezler” dedi.

ENERJİ KULLANIM HAKKINI BÜYÜK ÖLÇÜDE KISITLAYACAKTIR

Son olarak Sözen, “Elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı tamamen özelleştirilmiş ve serbestleştirilmiştir. Enerji üretimi ve tüketimini yönetemeyenler, kamunun enerji yatırımı yapmasını yasaklayanlar, ısrarla ithal kaynaklardan pahalı elektrik üretme tercihini uygulayanlar, yerli kaynaklarla geliştirilmesi gereken projelerden vazgeçenler ve yeni ve yenilenebilir enerji üretimi önündeki engelleri kaldırmayanlar işin kolayına kaçarak zam yapmaya devam edeceklerdir. Bu tercihler ülkeyi karanlığa ve sanayi üretiminde gerilemeye, iğneden ipliğe her şeye zam yapmaya zorlayacaktır. İnsanların günlük ihtiyaçlarını karşılamalarını doğrudan etkileyecek bu zamlar, günümüzde temel insan hakları kapsamında sayılan enerji kullanım hakkını da büyük ölçüde kısıtlayacaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli BizimŞehir Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız