Darıca’da Yeni Nesil Organomineral Teknolojik Sistemle Topraksız Tarım Ar-Ge Serası’nın tanıtımını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın “Tamamen yerli olan, başarılı sonuçlar veren topraksız tarım Ar-Ge çalışma
“Sürdürülebilir gelecek için sürdürülebilir tarım” sloganıyla yeni girişimlere destek veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi; Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), Darıca Kaymakamlığı ve Darıca Belediyesi’nin iş birliği ile topraksız tarım için yapılan Ar-Ge serasının tanıtımını yaptı. Darıca’da 1000 metrekare alanda kurulan Darıca Yeni Nesil Organomineral Teknolojik Sistemle Topraksız Tarım Ar-Ge Serası, dışa bağımlı olmadan Türkiye’de topraksız tarım yapılan tek yer. Ar-Ge çalışmasının sonuçlarının başarılı olması halinde Büyükşehir, projenin yaygınlaşması için destek programı hazırlayacak.
Seranın tanıtım toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Darıca Kaymakamı Yüksel Kara, Proje Danışmanı GTÜ Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Yelda Özden Çiftçi, Büyükşehir yetkilileri, sera yapan çiftçiler ve kooperatifler katıldı. Volkanik cüruf ile topraksız tarım yapılan serada ilk ürünlerin hasadı sonrası açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, yeni bir tarım projesini hayata geçirdiklerini belirtti.
Tanıtımda konuşan Büyükakın, “Dünya’da yaşanan iklim krizi nedeniyle topraksız tarım gündemde. Ancak dünyada topraksız tarım, hindistan cevizi kabuğu olarak bilinen kokopitten yapılıyor. Hocalarımızın yaptığı çalışma ile bizim seramızda ise volkanik cüruf ile üretim yapılıyor. Yani projemizin tamamı yerli. Kokopit ile üretim yapsaydık dışa bağımlı olurduk ama bu projeyle dışa bağımlı değiliz.
Kokopiti iki yılda bir değiştirmek gerekirken cüruf ile 10 yıla kadar yetiştirme yapıyoruz. Kokopit ile bir dönüm için 160 bin lira yatırım yapmak gerekiyor. Cüruf ile yapıldığında bir dönüm için 15 bin liraya yatırım yapılıyor. Çok ciddi bir maliyet avantajı var. Burası aynı zamanda geri dönüşüme uygun bir tesis. Su kullanımında yüzde 90, gübre üretiminde ise yüzde 80 avantaj var. Standart dikey tarım ile kıyaslandığında daha sürdürülebilir bir çalışma. Üretim geliri açısından da ciddi gelir farkı var. Aynı metrekareden geleneksel serada 560 bin TL, bu seradan ise 1 milyon 300 bin lirayı aşan gelir sağlanabiliyor. Geleneksel serada yıllık 40 ton, burada ise yıllık 60 ton ürün elde edilebiliyor.
Küresel ısınma düşünüldüğünde de bu proje çok önemli. Özellikle su israfı yok. Kendi dönüşümünü yapan bir tesis burası. Başarıyla ilerleyen projeye akademik destek gerçekten takdire şayan. Eylül ayına kadar burada elde edilen ürünlerin besin değerleri ve sağlık üzerindeki etkileri ile ilgili de bilimsel veriler çıkacak. Tüm çalışmalar beklentimiz doğrultusunda olursa bu çalışma topraksız tarımda dışa bağımlılığı azaltacak, toprak verimliliği ile ilgili sorunu da ortadan kaldıracak, çiftçilerimiz için çığır açacaktır.
Bu serada ata tohumu olan domates, ticari domates, çeri ve siyah domates üretiliyor. Şu ana kadar hepsinden verimli sonuçlar elde ettik. Bu projenin taraflarının kamu, yerel yönetim ve üniversite olmasının farklı sonuçları da olacak. Buradan elde edilecek gelir Darıca Kaymakamlığı ve Darıca Belediyesi’nin destek verdiği sosyal yardım alan vatandaşlarımıza gidecek. Bu ortak projemiz, üniversitenin şehir ile buluştuğu güzel ve örnek bir çalışma oldu.
İklim krizi ve dirençli şehirlere bu proje üzerinden dikkat çekmek istiyorum. Dünyada 1 milyara yakın insan açlıkla karşı karşıya, 5 yaşındaki çocuklarda ciddi beslenme sorunları var. Buna çözüm noktasında dikey tarım çalışmalarının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu çalışmanın da bu konuda ciddi bir adım olacağına inanıyorum” dedi. Projeyi, çiftçilerin yapması halinde destek verilip verilmeyeceğinin sorulması üzerine Büyükakın, “Bilimsel sonuçların ışığında destekleme politikamızı gerçekleştireceğiz” sözlerini kaydetti.