7. Uluslararası Hıdırellez Bayramı geçmişten geleceğe aktarılan birbirinden renkli ve anlamlı geleneklerin yaşatılması ile kutlandı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Hıdırellezi geçmişten geleceğe aktarılan son derece anlamlı ve renkli geleneklerin yaşatıldığı bir dizi etkinlikle kutladı. Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği ile bu yıl 7.’si düzenlenen Uluslararası Hıdırellez Bayramı yüz yıllık gelenekleri genç kuşaklara taşıdı. Hıdırıllez Bayramı kapsamında gerçekleştirilen etkinliğe katılan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Bugün sadece insan ile insanın değil aynı zamanda insanla doğanın, yaratıcının arasındaki misakın ve anlaşmanın da yenilenmesi olarak görülmeli. Hıdırellez yaratıcı, doğa ve kardeşlerimizle yeniden kucaklaşmaktır” dedi.
7. Uluslararası Hıdırellez Bayramı, geçtiğimiz hafta sonunda gerçekleştirildi. Bayramın birinci günü Seka alanı içindeki Balkan Kültür Evi’nde bir araya gelinerek, yedi kapıdan su toplandı. Toplanan sular bakır içine konularak bakır gömme ritüeli gerçekleştirildi. Buradaki etkinliğin ardından heyet, Derince’ye geçerek Çoban Vardiya Değişimi, Koyun Sağma geleneklerini yaptı ve kurban kesti. Akşam saatlerinde Balkan Evi’ne dönen vatandaşlar buradaki Hıdırellez Sohbetine katıldı. Hıdırellez Bayramı’nın ikinci günü ise 07.00’de Balkan Evi’nde söğüt dalı asma ritüeli ile başladı. Bu geleneği çiğ toplama ve yoğurt mayalama etkinlikleri takip etti.
Bayramın ikinci günündeki akşam etkinlikleri ise hava şartları nedeniyle Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. İlk olarak Yöresel Mizansen Ekibi bir gösteri yaptı. Gösteriyi Prof. Dr. Tufan Gündüz’ün, Balkanlar ve Hıdırellez üzerine yaptığı konuşma takip etti.
Kocaeli Kongre Merkezi’ndeki Hıdırellez Bayramı programına Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın da katılarak vatandaşların Hıdırellez coşkusuna ortak oldu. Program kapsamında; bayramın birinci günü Balkan Evi’ne gömülen bakırın topraktan çıkartılması ritüeli sembolik olarak Kongre Merkezi Bahçesi’nde gerçekleştirildi. Başkan Büyükakın, vatandaşlar, çocuklar ve dernek başkanları ile birlikte kazanı sembolik olarak topraktan çıkarttı.
Başkan Büyükakın, ritüelin ardından konuklar için Kongre Merkezi Fuayesi alanında verilen yemeğe katıldı. Burada konuklara yönelik hoşgeldiniz konuşması yapan Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Günay Uzun, kendilerine verdiği destek için Başkan Büyükakın’a teşekkür etti. Uzun, “Ramazan ayında ezan seslerimizin duyulmadığı Balkan topraklarına gittik ve kardeşlerimizle iftarlar yaptık. Ezanımızın okunmadığı topraklarda 3 binden fazla kardeşimize iftar verdik. Bu imkanları bize sağlayan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyakakın’a çok teşekkür ediyorum” dedi.
Başkan Büyükakın, konukların alkışları arasında sahneye gelerek bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında tarihi, kültürel ve kardeşlik bağlarımızın olduğu Balkan Coğrafyası’na değinen Başkan Büyükakın, “Balkanlar bizim gönül coğrafyamız. Tıpkı Türk Cumhuriyetlerinde, Orta Doğu’da olduğu gibi. Balkanlarda da gönlümüzü bıraktık geldik. Orada dostlarımız, akrabalarımız, hatıralarımız, geçmişimiz var. Daha önemlisi geleceğimiz var. Onun için diyoruz ki, oradaki varlığımızı, kardeşlerimizi, bağlarımızı asla unutmayalım, her geçen gün daha da güçlendirelim. Bu bağları güçlendirmenin gereklerini tek tek yerine getiriyoruz. Oradan buraya gelen programlar, buradan orada yapılan programlar ile yeni dostluklar ve yeni hatırlayışlar ortaya koyuyoruz” dedi.
Başkan Büyükakın ilgiyle dinlenen konuşmasında Hıdırellez Bayramına vurgu yaptı. “Hıdırellez, yaratıcıyı yeniden hatırlama, yaratıcının en büyük eseri olan doğa ile yeniden bayramlaşmaktır” diyen Başkan Büyükakın, “Bunu kardeşlerimizle yeniden kucaklaşma günü olarak da düşünebiliriz. Biz geleneklerimizi yaşattığımız ölçüde var olmaya devam edeceğiz. Biz kökü mazide olan atiyiz. Eğer siz mazinizi kaybederseniz, geleceğinizi de kaybedersiniz. Çünkü mazisi olmayanın atisi olmaz. Biz geleneğimizi unutmadığımız için Balkanlardaki kardeşlerimizi hatırlıyoruz” şeklinde konuştu.
Balkan Türkleri derneklerininin yaptığı organizasyonlarda en beğendiği şeylerden birinin bu etkinliklere çocukların dahil edilmesi olduğunu ifade eden Başkan Büyükakın,”Bu mirası, kültürü çocuklarınıza aktarmanız nedeniyle sizleri tebrik ediyorum. Hıdırellez’in Yaratıcı, doğa ve kardeşlerimizle barışmamıza yeniden kucaklaşmamıza ve daha güzel günlere vesile olmasını temenni ediyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı. Konuşmanın sonunda hep birlikte yemek yendi. Program, Maphoytag’ın folklor gösterisi ve Kenan Serhat İnce’nin seslendirdiği Balkan Türküleri ile sona erdi.