Güncel

Bu Projenin Paydaşları Bir Gün Çok Dua Alacak: Damdan Düşenin Halini Kent Konseyi Anladı!

Kocaeli Kent Konseyi, "Can Dostum Projesi" ile dezavantajlı gruplar için afet bilinci ve ilk yardım eğitimi veriyor. Kamuoyuna tanıtılan proje Türkiye’ye örnek olacak

9 Mayıs 2024 Saat: 13:01
Bu Projenin Paydaşları Bir Gün Çok Dua Alacak: Damdan Düşenin Halini Kent Konseyi Anladı!
Bu Projenin Paydaşları Bir Gün Çok Dua Alacak: Damdan Düşenin Halini Kent Konseyi Anladı!
Yağız kebap

Bireylerin kendi gelişimlerine katkı sağlama, başkalarına yardımcı olma yetkinliklerini artırma ve istihdam sağlama amacıyla Kocaeli Kent Konseyi Engelli Meclisi tarafından başlatılan "Can Dostum Projesi", Maide Restoran’da basın mensuplarına tanıtıldı. Projenin pilot ili Kocaeli olacak ve ardından tüm Türkiye'ye yayılacak. Tanıtım toplantısına Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, Kocaeli Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Ufuk Koçak, Kocaeli Otizmli Çocuklar Derneği (KOÇ-DER) Başkanı ve Türkiye Otizm Meclisi Y. K. Üyesi Hüseyin Necdet Gümüş, Kocaeli ÇÖLYAK ve PKU Yaşam Derneği Başkanı Nesrin Atar katıldı.

“HEPİMİZ ENGELLİ ADAYIYIZ”

Proje, engelli bireyleri depreme karşı hazırlamayı hedefliyor. Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, sivil toplum kuruluşlarının katılımcı demokrasinin lokomotifleri olduğunu belirterek, projenin Türkiye'ye örnek olacağını ifade etti. Korkmaz, "Engelli Meclisimiz, 35 derneğin 23 tanesinin katılımıyla kente ve ülkemize önemli katkılar sağladı. Bugün 9 Mayıs ÇÖLYAK Farkındalık Günü, 10-16 Mayıs Engelli Haftası. Hepimiz birer engelli adayı Türkiye’ye örnek olacak bir projeyi hayata geçiriyoruz. Yaşadığımız şehirde depremle ilgili hazırlık içinde olmak zorunda olduğumuzu vurguladık. Özellikle engelli bireylerimizi depreme hazırlamak adına bir proje geliştirdik" şeklinde konuştu.

“ZİHNİ TEKERLEKLİ SANDALYEYE MAHKÛM OLANLAR…”

Kocaeli Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Ufuk Koçak ise afetlerin dezavantajı artırdığını belirterek, projenin bu noktada önemli bir boşluğu dolduracağını ifade etti. Koçak, "Engelliler Haftası kutlanacak bir hafta değil farkındalık haftasıdır. Gerçek engeliler, kaldırımlar, yollar, toplu taşıma araçları ve zihni tekerlekli sandalyeye mahkûm olanlardır" dedi.

AFETLERE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Proje kapsamında, engelli bireylere ve ailelerine verilecek eğitimler hakkında bilgi veren Koçak, çarpma, düşme, yaralanma gibi durumlarda ilk müdahaleyi yapabilmelerini sağlayacaklarını ve acil durum çantaları dağıtacaklarını belirtti. Ayrıca, engellilerin yaşam alanlarının düzenlenmesi ve afet sonrası iletişim kurmalarını sağlayacak desteklerin de verileceğini dile getirdi.

“BEN KAÇ PARALIK ADAMIM?”

Projenin önemli paydaşlarından biri olan ve Marmara Depreminde enkazdan çıkan Ufuk Koçak, sözlerine şu şekilde devam etti: Kent Konseyi’nde yer alan Mimarlar Odasına şu soruyu sordum; ‘Ben kaç paralık adamım?” Neden binalar içerisine giremiyorum? Binalar benim gibi insanlar için dizayn edilmediyse bunun ardında bir miktar para yatıyordur. Sağ olsun onlarda güzel bir çalışma yaparak, yürütme kuruluna sunum yaptılar. Sonuç olarak yapılar üzerinde yüzde bir ve 10 arasında bir maliyet ortaya çıktı.  100 Bin liralık bir bina için benim ederim Bin liraymış. Bu küçük miktar nedeniyle biz eşimize ve dostumuza çay içmeye gidemiyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bu konuda bir proje sunmayı planlıyoruz. İnşallah ‘Erişilebilir Bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edebiliriz.”

KOCAELİ’DEKİ ENGELLİLERİN DİJİTAL HARİTASI OLACAK

Projeyle ilgili hedeflerini de paylaşan Koçak, kentin dijital alanda da öncü olacaklarını ifade etti. "Hangi evde hangi engel varsa bunu bileceğiz" diyen Koçak, afet durumlarında engelli bireylere yönelik daha etkin müdahalelerde bulunacaklarını vurguladı. Ufuk Koçak: “Bu kentin dijital haritasını çıkaracağız. Örneğin AFAD’ta ve itfaiye daire başkanlığında ellerinde bulunacak bir engelli dijital haritası olmasını amaçlıyoruz. Acil durumlarda gidilecek adreslerde bulunan engelli bireylerin hangi eneli varsa ona göre bir kurtarma çalışmasının yapılmasını sağlayacağız.” diyerek konuşmasını noktaladı.

NELER YAPILACAK?

Kocaeli Kent Konseyi, "Can Dostum Projesi" ile engellilerin tüm sorunlara çözüm bulmaya çalışıyor. Proje kapsamında;

  • Mental engelli çocukların ailelerine ve komşularına temel ilk yardım, afet ve yangın söndürme eğitimleri verilecek.
  • Engelli bireylere (işitsel, görsel, ortopedik, vb.) ve komşularına yaşam koçluğu, mentorluk, hitabet, afet bilinci, yangın söndürme ve acil durum haberleşme eğitimleri verilecek.
  • Engelli bireylerin yaşam alanları (dolaplar ve kaçış yolları) düzenlenerek gerekli sabitleme çalışmaları yapılacak.
  • Acil durum çantaları hediye edilerek toplumun acil durum çantası edinmeleri için gerekli bilgilendirme yapılacak.
  • Gönüllü engelli bireylere amatör telsizcilik ve acil durumda haberleşme eğitimleri verilecek.

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • Engelli bireylerin afetlere karşı hazırlıklı hale getirilmesi
  • Engelli bireylerin yaşam alanlarının iyileştirilmesi
  • Engelli bireylerin topluma aktif katılımının sağlanması
  • Engellilik farkındalığının artırılması

HABER: FUNDA KOLUTEK

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli BizimŞehir Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız