24-27 Mart tarihleri arasında Uluslararası Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan Kartepe Zirvesi öncesi Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın basın mensuplarıyla bir araya gelerek basın toplantısı gerçekleştirdi.
Ata Baran SANCAR
24-27 Mart tarihleri arasında Uluslararası Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan Kartepe Zirvesi öncesi Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın basın mensuplarıyla bir araya gelerek basın toplantısı gerçekleştirdi. Maide Restoran’da gerçekleştirilen toplantıya Başkan Büyükakın’ın yanı sıra Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sadettin Hülagü, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Gülfettin Çelik, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Muhammed Hasan Aslan, Ankara Üniversitesi Temsilcisi Ayşegül Mengi, Kocaeli Ticaret Odası Başkan Vekili Hüseyin Gezer, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Kocaeli Sanayi Genel Sekreteri Mehmet Barış Turabi, Mali Müşavir Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Eren Hakkı Yalçın katıldı.
“SON DÖNEMLE ALAKALI BİR KAVRAM”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Kartepe Zirvesi kentimiz için bir möarka olma yolunda hızla ilerleyen, marka çalışmalarının bileşeni olan bir zirve. Şimdiye kadar olan zirvelerimiz ulusal ve uluslararası çapta önemli sesler getirdi. Pandemi nedeniyle ara verdik şimdi tekrar başlıyoruz. Bu seneki zirvemizin ana gündemi dirençli şehirler ve şehirlerin dönüşümü. Niye dirençli şehirler dedik? Aslında bazı kelimeleri yabancı dilden çevirirken sorun yaşıyoruz. İngilizcede sözlüğe baktığımızda kötü gelişen şeylerden sonra hızla toparlanan şeylere deniyor. Biz de yerleşmiş bir kelimeyi değiştirmeyelim dedik. O şey hem güçtür hem de esnek, yeni duruma hızla uyum sağlayan şey dirençtir. Bana kalırsa dayanıklı derdim ama hocalarımız dirençli demişler. Dirençli şehirler aslında dünyanın son dönemde içinden geçtiği süreçle alakalı bir kavram. Dünya bir pandemi yaşadı, böyle bir sürecin ardından hızla toparlanabilmemiz gerekiyor. Bu anlamda sizin yapılarınız hızla kendini toparlaması lazım.
“BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞINDAN SONRA ŞEKİLLENDİLER”
Aramızda bu kadar yönetim bilimci varken benim bir şeyler söylemem tartışmaya neden olabilir ama her ne kadar biz yeni kamu yönetimi gibi çalışmalarla kamu yönetimi litratürünü modern çağa uygulamaya çalışsak da sanayi toplumunun ihtiyacını karşılayacak mekanizmalardan oluşuyor. Oysa ülkelerin toplumların üretim biçimleri o ülkedeki üst yapıyı da şekillendirir. Yönetim mekanizmaları da uyum sağlar. Yönetim mekanizmaları oluşur. Dünyanın yönetildiği mekanizmalar, birinci dünya savaşından, ikinci dünya savaşından sonra şekilllenmiş kurumlar.
“BİRLİKTE DÜŞÜN, BİR ARADA HAREKET ET”
Yeniden düşünmeyi gerektiren mevzular var evet. Çünkü elimizdeki araçlar ihtiyaç duyduğumuz problemleri çekmek için bize lazım araçlar. Bir taraftan işin felsefesi üzerinde durulması gerekiyor. Pandemi, müsilaj gösterdi ki biz tek başımıza hareket ettiğimizde halledemiyoruz, bir arada düşünmemiz gerekiyor. Birlikte düşün, bir arada hareket et dediğimizi, dirençli şehirlerin tamamını kapsıyor. Biz bu Kartepe Zirvesi’nde şehri ilgilendiren ne varsa tamamen tartışacağız. Yeniden düşünmeyle alakalı kısım üzerinden gitmek istiyorum.
“YENİ DÜNYADA DAHA CİDDİ PROBLEMLER VAR”
İnsan beyni soyut alanları düşünme açısından handikaplı bir alan. İki soru var bir şeye sahip miyiz, onu istiyor muyuz? Böyle olduğu zaman stratejistler ‘Devam ettir, sürdür’ der. Bir şeye sahip değilsiniz ama istiyorsanız ‘Yap, et başar’ diye cümleler kurarsınız. Bir şeye sahip değilseniz ve istemiyorsanız, tedbir almayla alakalı bir alandır. İçinden geçtiğimiz dönem riskleri daha iyi görme çabasının arttığı bir dönem. Proaktif yönetim dediğimiz önceden problemleri gören, koruyucu hekimlik çalışmaları yapılması gereken bir alan. Bir problem çıkmadan, o porbleme karşı önlemler alınması gereken yeni bir dünya. Yeni bir dünya bizi çok ciddi problemlerle karşı karşıya getiriyor.” İfadelerini kullandı.