Mayıs ayında olagan genel kurul yapacaklarını duyuran KYÖD Başkanı Mehmet Toker, “Parasal konu herkesin dikkatini çekiyor. KYÖD’ün ekonomik olarak aşamayacağı bir sorun yok.
Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği (KYÖD) Başkanı Mehmet Toker Mayıs ayında gerçekleştirilecek olan olağan genel kurul öncesi gazetecilerle bir araya geldi. Başkan Toker görev yaptıkları süre içerisinde yaşadıklarını anlatarak KYÖD’ün atması gereken adımları dile getirdi. KYÖD Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen basın toplantısına kentimizde faaliyet gösteren basın kuruluşlarının temsilcileri katılım gösterdi. Toker basın toplantısında özeleştiride de bulunarak bazı hedeflerine ulaşamadıklarını ifade etti.
YOL HARİTASINI SORGULAYACAĞIZ
Mehmet Toker, “25 Mart’ta olağanüstü genel kurul yaptık. 2016 genel kuruluna giderken bir zorunlu göreve talip olduk. Son 15 gün kala o dönem adaylığımızı açıkladık. KYÖD Başkanlığı benim için çok önemli bir görev. İşkolik bir adamım. Kişisel ihtiraslarım yoktur. Süreç bizi başkan adaylığına kadar taşımıştı. O sıralarda KYÖD’te projeleriniz nedir diye sorular geliyordu. Projemiz KYÖD’ün yeniden inşasıydı. Bu yol haritasını KYÖD ailesi olarak sorgulayacağız” dedi.
ROTAMIZI ÇİZECEĞİZ
Toker, “Bizim değişikliğe ayak uydurarak rotamızı çizmemiz gerekiyordu. En beceremediğimiz şey KYÖD’ün yapılanması sürecinde üye sayısını, üye yapısını değiştiremememizdir. 722 üyemiz vardı. 500 civarında üyesi İzmitli. Kocaeli bazında yaşamı ön görmelisiniz. Fotoğrafı büyük görmemiz lazım. KYÖD’ü var eden üyeleridir. Kendinizi yenileyemiyorsanız sizleri davranışlarınız sizi yönlendirir. 45 gün sonra genel kurulda neleri yapıp yapmadığımızı anlatacağız” diye konuştu.
HEDEFLERİMİZE ULAŞAMADIK
Başkan Toker şöyle devam etti: “1 Haziran 2016’da göreve geldik. 15 Temmuz’da en hızlı basın açıklamasını yapan kurumuzç Ne idiğü belirsiz bu darbe girişimine karşı geldiğimizi gösterdik. Aradan 2 yıl geçti hala ne idiğü belirsiz noktalar var. Toplumun kimyası öğünden bugüne KHK’larla, OHAL’le bozuldu. Bunlar yokmuş gibi davranmanız mümkün değil. Bizim dışımızdaki etkenler nedeniyle hedeflerimize ulaştığımızı söyleyemeyiz. 6 ayda yapmamız gereken işleri 2 yıl geçmesine rağmen daha yüzde 50’sini gerçekleştiremedik. Hedeflerimize ulaşamadık. Mayıs’ta yeni bir yönetim gelecek. Yola devam açısında KYÖD hiçbir sorun taşımıyor. Sosyal tesisimizi ne yapacağız bunları konuşmalıyız. Artık genel kurulun önüne koyacağımız bir çalışmayla yeni yönetimin iradesiyle sosyal tesis olmalı.”
BEDEL ÖDEMEK GEREKİRSE ÖDERİZ
Toker son günlerde sık sık eleştiri konusu olan KYÖD’ün ekonomik durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Parasal konu herkesin dikkatini çekiyor. Yönetim olarak KYÖD’ün ekonomik olarak aşamayacağı bir sorun yok. Miktar önemli değil. Çözülmesi mutlak zorunlu hale geldiği için gündeme geliyor. Tamamını çözemesek bile çözümü için temel adımların atılmasını istiyoruz. Yeni göreve gelecek arkadaşların işini kolaylaştırmak adına gerekirse sopayı yemek adına bu konuyu aile içi tartışalım istedik. Bedel ödemek gerekirse öderiz” dedi.
YÜZDE 10’U BULMUYOR
Kıyamet kopsa da KYÖD üyelerinin yüzde 50’sini bir araya getiremediklerini belirten Toker, “4 genel kurulun en fazla toplanma sayısı 60. yüzde 10’u bulmuyor katılım. KYÖD’ün 57 kurucusu var. Ve o anda KYÖD kültürü almış birçok arkadaşımız vardı. Bu bina 4 tane odası, sıvası bile olmayan biçimde aldık, bu hale getirdik. KYÖD’e yakışan işler yapmak için sayıya çok dikkat etmemek gerekiyor. KYÖD üyeleri KYÖD üyeleri olmasının ötesinde başka kurumlarda aktif bir görev yapıyor. Aslında az olmadığımızı yaşamın içerisinde görüyoruz. KYÖD daha onlarca yıl bu kente hizmet verecek” diye konuştu.
700 BİN TL CİVARINDA BORÇ
Başkan Toker son olarak şunları söyledi: ‘’25 Mart’ta genel kurulumuzda bir arkadaşlarımıza karşılaşacağımız riskleri sunmuştuk. Yaklaşık 700 bin civarında bir borcu vardı KYÖD’ün. O gün gelen arkadaşlarla bu riski nasıl aşacağımızı tartıştık. Tüzük komisyonu oluşturduk. Alakart değişikliğiyle 23 bin lira gider azalması gördük. Yılbaşından beri çalıştığımız ustamız yok. 2016’da devralırken 330 bin TL borçla devraldık. 220 bin TL civarında kıdem tazminatı riski olduğunu gördük. Bir de baktık görev aldığımızdan bu yana borçlar sıfırlanmadığı için borçlar büyüyor. 40-50 bin civarında gecikme faiziyle rakam 600 bin TL’ye çıktı. Sonra baktık bina çok eskiydi. 100 bin civarında da onarım için harcamışız. Şu anda reel rakamlar bunlar. Bunun ötesindeki her şey eksik bilgiye dayalı.
AİDATI ARTIRDIK
Bu rakamlar KYÖD ailesinin üstesinden gelemeyeceği rakamlar değil. Aidatlarımızı 880 lira yaptık. Bu rakam toplanırsa borçlar kapanır dedik. KYÖD ailesi kendi sorunlarıyla kenti meşgul etme gibi bir sorumsuzluğu olamaz. Mayıs sonunda bir konferans yapacağız. Orada çıkan önerileri de değerlendireceğiz. Gelecek dönemde görev yapacak arkadaşları görevlendirerek KYÖD yolculuğuna devam edecek. Sosyal tesisi kapatmak gibi bir düşüncemiz yok. KYÖD yönetiminin artık sosyal tesisinin işletmesiyle ilgilenmeyeceği bir yapı oluşmasını istiyoruz.”