İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, 12. Uluslararası İzmit Pişmaniye, Dans ve Müzik Festivali’nin tanıtımını gerçekleştirdi. Başkan Hürriyet, yalnızca İzmit’te üretilen ve kültürel miras olan pişmaniyenin tanıtılması
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, ilgili kurum ve kuruluş temsilcileriyle birlikte 25-26-27 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek 12. Uluslararası İzmit Pişmaniye, Dans ve Müzik Festivali ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Başkan Hürriyet, bu sene uluslararası boyutta 12’ncisi gerçekleşecek olan festival için tüm paydaşlara teşekkür ederken; sadece İzmit’te üretilen pişmaniyenin daha fazla tanıtılması amacıyla tüm halkı dayanışmaya davet etti.
HÜRRİYET AÇIKLAMALARINA SÜRECİ ANLATARAK BAŞLADI
Dernekler Yerleşkesinde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Kentin turizm değerini arttırmak ve yeme içme kültürünü tanıtmak anlamında festivalimize uluslararası bir boyut katarak yolumuza devam etmek istedik. Bugün de festival kapsamında yaptığımız çalışmalar, planlama, hazırlama ve uygulama aşamalarını değerli paydaşlarımızla beraber halkımıza duyurmak istedik.
“BİRLİKTE DÜĞMEYE BASTIK”
Kentimizin bu geleneksel tadını halkımıza ulaştırmaya devam eden birbirinden kıymetli pişmaniyecilerimiz ile bu yola çıktık. Kentin marka değerini nasıl arttırabiliriz, nasıl daha fazla aidiyet geliştirebiliriz, kentimizin dışarıdan daha fazla ilgi çekmesine nasıl esile olabiliriz diye birlikte fikir alışverişi yaptık. İzmit Belediyesi olarak paydaşlarımız ve esnaflarımızla birlikte 25-26-27 Ağustos tarihlerinde 12. Uluslararası İzmit Pişmaniye Dans ve Müzik Festivali’ni gerçekleştirmek üzere beraberce düğmeye bastık.
“KENTİN DİNAMİKLERİYLE HAREKET EDİYORUZ”
Göreve ilk geldiğimizde biz sadece pişmaniye festivali yapabilmiştik. Daha küçük bir festivaldi. Sonrasında ekonomik kriz, pandemi vs. derken festivalimizi yapamadık. Bu sene bu işi uluslararası bir boyut da kazandırarak düzenlemek istiyoruz. Pişmaniye gibi çok özellikli bir ürünümüzün sadece ve sadece İzmit’te üretiliyor olmasının özenle ve ilgiyle altını çizerek anlatmaya çalıştığımız bu festivali tüm paydaşlarımızla, kentin tüm dinamikleriyle sahiplenme yaratarak halkımızın ve dışarıdan gelen misafirlerin beğenisine sunmaya çalışıyoruz.
“PİŞMANİYE SADECE İZMİT’TE ÜRETİLİYOR”
Birçok kent, birçok belediye, birçok kurum çok sayıda festivaller düzenliyor. Fakat bu festival konserler, etkinlikler, workshoplar, stantlar denilerek geçilebilecek basit bir eğlence etkinliği değil. Pişmaniye sadece İzmit’te üretiliyor. Bu bile pişmaniyeye başka bir değer katan bulunmaz bir özellik. Bu aynı zamanda kentlilik bilinci ve kentin aidiyetini besleyen ulusal ve uluslararası arenalarda kentin marka değerini yükselten çok önemli bir gastro ürünü. Böylesine kıymetli bir ürünümüz var. Altın Portakal deyince akla Antalya, safran deyince Safranbolu gelir. Kentin değerine katkı sunar. Fakat pişmaniyeyi biz bu anlamda diğer kentlerde olduğu gibi tanıtamamıştık. Fakat bu sene bu durumu çok önemsiyoruz.
“GELENEKLERİ VE GEÇMİŞİ SİMGELEYEN BİR HAZİNE”
Üreticilerimiz bu festival için çok ciddi mesai harcıyorlar. İzmit Belediyesi olarak, tarih boyunca pek çok değerli etkinliğe ev sahipliği yapmış, güzide kentimizin kalbinde gerçekleştireceğimiz 12. Uluslararası İzmit Pişmaniye Dans ve Müzik Festivali’ni sizlerle paylaşmaktan dolayı büyük bir gurur ve mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bildiğiniz gibi; Pişmaniye, sadece lezzetli bir tatlı değil, aynı zamanda kentimizin kültürel miraslarını yansıtan, gelenekleri ve geçmişi simgeleyen bir hazine.
“PİŞMANİYE KÜLTÜREL MİRASIMIZ”
İzmitliler için özellikle şehir dışına misafir giderken mutlaka yanımıza aldığımız; İzmit’in lezzetli tarihini yansıtan, geçmişten günümüze gelen, birbirine sarılmış hatıralarıyla dolu olan bir tat. Dostluğu, dayanışmayı, komşuluğu, akrabalığı ifade eden bir kültürel miras. Onun yapılışı, o eşsiz dokusu ve sevgiyle yoğrulan hikâyesi, aynı zamanda bu kente olan bağlılığımızın da bir ifadesi. İşte; 25-26-27 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirecek olduğumuz 12. Uluslararası İzmit Pişmaniye Dans ve Müzik Festivali sadece pişmaniyenin tadını sunmakla kalmayacak, kentimizin misafirperverliğini, zengin kültürünü ve birlikte yaşama sevincini tüm dünyaya yansıtmayı arzu ediyoruz.
“KÜLTÜRLER ARASI BİR KÖPRÜ KURACAĞIZ
Festival programında, pişmaniye çekimi, pişmaniye yarışmaları, pişmaniye workshopları, video gösterileri, söyleşiler, yurt içi ve yurt dışı gruplarının performans gösterileri gibi birbirinden keyifli etkinlikler yer alacak. Kentin birçok noktasında gerçekleştireceğiz. Kentimize ve ülkemize yerli ve yabancı misafirlerimizi; dolu dolu programlarla ağırlayacak, kültürlerarası bir köprü kuracak bu özel organizasyonda, İzmit’in tarihini, kültürünü ve insanlarının sıcaklığını yansıtacağız. Bu festival ile kültürlerarası bir köprü kuracak ve kalplerimizdeki dostluğu pekiştireceğiz.
“ÜRETİCİLERİMİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Yani pişmaniye, sadece bir tat değil, kardeşlik ve dayanışmanın da sembolü olacak.
Tabi Pişmaniye Festivalimizde kentimizin önemli pişmaniye üreticileri de yer alacak ve festivalimize renk katacaklar. AyCan Pişmaniye - Çiğdem Akbaş, Burak Pişmaniye - Mesut Erdoğan, Buşah Pişmaniye - Mustafa Şahin, Cemzade Pişmaniye - Ahmet Bölükbaşı, Doycan Pişmaniye –Dilek İşçi –Edip Yılmaz, İZPAŞ (İzmit Pişmaniye A.Ş.), Naz Pişmaniye - Suat Kaçar, Önder Pişmaniye - Önder Akbaş, ÖzCan Pişmaniye - Yaşar Can, Simay Pişmaniye – 41 Şekerleme Fuat Mandil paydaşlarımız ve hepsine çok teşekkür ediyorum.
“KENTİN DİNAMİKLERİ FESTİVALE DESTEKLERİNİ AÇIKLADI”
İzmit Kaymakamlığı, Kocaeli Ticaret Odası, Kocaeli Sanayi Odası, Aşçılar Federasyonu, TURSAB Kocaeli Temsilciliği, Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü, Kocaeli Üniversitesi Turizm Bölümü, çok değerli akademisyenlerimiz, Esnaf Birlikleri Başkanlığı, Esnaf odaları, pişmaniye üreticileri, yerel üreticilerimizle geçtiğimiz hafta çok önemli bir toplantı yaptık. Bu toplantıda beraberce ne yapabiliriz diyerek birlikte planlama yapmak istedik. Sağ olsunlar çok güzel öneriler çıktı. Çok güzel bir sahiplenme oluştu. Değerli Kaymakamımızın nezdinde bütün katılımcılar büyük bir hevesle fikirlerini sundular. Bunlar bir festivali güçlendiren önemli paydaşlardır ve bu festivale desteklerini açıkladılar.
“DÜNYA FESTİVALLER KATEGORİSİNDE ARASINDA TANINIR OLSUN İSTİYORUZ”
Biz istiyoruz ki önce kent sahip çıksın, kentli sahip çıksın. Biz bu festivalle beraber daha da önemli bir süreç başlatıyoruz. Bu festivalimizin bundan sonraki süreçte Dünya Festivaller Kategorisinde arasında tanınır ve bilinir olmasını istiyoruz. Bu sebepten de İzmit Belediyesi olarak Uluslararası Folklor Festivalleri ve Halk Sanatları Organizasyonları Konseyine üye olmak için çalışmalarımızı başlattık. Bu konsey dünyada 112 üyesi bulunan UNESCO ile Resmi ortaklık içinde uluslararası bir sivil toplum kuruluşu. Dans, müzik, oyunlar, ritüeller, gelenekler ve diğer sanatlar gibi ifade biçimleri aracılığıyla somut olmayan mirası tanıtımı noktasında UNESCO’nun amaçlarına hizmet ediyor.
“ÖDÜLÜMÜZÜ İZMİT HALKI ADINA ALACAĞIZ”
Uluslararası Folklor Festivalleri ve Halk Sanatları Organizasyonları Konseyi; 24 ayrı Uluslararası Çocuk Festivali dahil olmak üzere 300’den fazla Uluslararası Folklor Festivali,
1500 Geleneksel Sanatlar ve El Sanatları Sergisi, 5000 Geleneksel Dans, Müzik, Şarkı ve El Sanatları Atölyesi gerçekleştiriyor. Bu şekilde Pişmaniye festivalimizi dünyaca tanınan festivaller arasında görmek istiyoruz. Ayrıca 72 ülkenin üye olduğu Dünya Folklor Birliği tarafından; 6 Mayıs’ta Romanya’da gerçekleştirilen törende; kente kazandırdığımız Sanat Akademisi’ni ve sanata verdiğimiz desteklerden dolayı IGF Gold Star ödülü kazanmıştık. Bu festivalde de IGF Başkanı Prof. Dr. Dorel Cosma burada olacak ve özel ödülü İzmit Belediyesine verecek. Bizler de bu ödülü İzmit halkı adına kabul edeceğiz.
“DOSTLUKLARIN YEŞERECEĞİ BİR FESTİVAL DİLİYORUM”
Pişmaniyenin iz bıraktığı bu şehirde, dostlukların yeşereceği, anıların hep hatırlanacağı bir festival olmasını istiyoruz. İzmit Belediye Meydanı, Belsa Önü, Sabri Yalım Parkı, Fethiye Caddesi, Kuruçeşme, 41 Burda, Outlet Center, Gülümse Kafe, Dolphin, Symbol AVM gibi gibi kentimizin farklı noktalarında festival havasını değerli vatandaşlarımıza yaşatmak istiyoruz. Aynı zamanda SEKA Park ve Kent Meydanı için Büyükşehirle görüşmelerimiz sürüyor. Yazılarımızı yazdık, cevap bekliyoruz.
“ESNAFLARIMIZI DAVET EDİYORUM”
Aynı zamanda buradan esnaf arkadaşlarıma da çağrı yapmak istiyorum. Markalarını tanıtmak, ürünlerini satmak ve bu festivale renk katmak isteyen değerli esnaf kardeşlerimizi de stantlarımız yettiği takdirde festivalimizde ağırlamak isteriz. Burada ürünlerini, markalarını tanıtabilirler. Esnaflarımıza kapımız her zaman açık. Festival komitemiz tarafından değerlendirilerek kabul edilecek esnaflarımıza festivalde yer verilecek.
“SEVGİ VE DAYANIŞMA İÇİNDE”
Sevgili İzmitliler ve diğer illerimizden bizleri takip eden tüm vatandaşlarımız; Bu festival sizin için. Kucaklaştığınız sokaklarınızda, gülümseyen yüzlerinizde, en özel anılarınızda pişmaniye var ve olmaya da devam etmesini istiyoruz. Gelin, 25-26-27 Ağustos’ta hep birlikte İzmit’in güzelliklerini, pişmaniyenin muhteşem tadını dans ve müzikle buluşturalım. Kentimizin değerlerini birlikte kutlayalım ve geleceğe, sevgi ve dayanışma içinde ilerleyelim.
“TÜM HALKIMIZI YANIMIZDA OLMAYA DAVET EDİYORUZ”
Tüm halkımızı, pişmaniye severleri ve özellikle İzmitli esnafları 12. Uluslararası İzmit Pişmaniye Dans ve Müzik Festivali’ne katılımcı olmaya, paydaş olmaya ve yanımızda olmaya davet ediyoruz. Bu festivalde bir araya gelmenin coşkusunu yaşamak ve yüreğimizdeki duyguları paylaşmak için sabırsızlanıyoruz. Hep birlikte güzel bir festival deneyimi yaşayacağımıza inancımız tam. Katılımlarınız ve desteğiniz için şimdiden teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRÜ DETAYLARI ANLATTI
Başkan Hürriyet’in konuşmasının ardından, geçtiğimiz günlerde paydaşlarla birlikte düzenlenen ortak akıl toplantısında kesitler misafirlerle paylaşıldı. Daha sonra İzmit Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ceren Öker Cömert programın detay sunumunu gerçekleştirdi.
KAÇAR, “BAŞKANIMIZ 12’DEN VURDU”
Naz Pişmaniye’nin sahibi Suat Kaçar, “Burada en önemli süreci başlatan İzmit Belediyemize gönülden teşekkür ediyorum. Çünkü içerisi bu kadar zengin olan bir festival karşımıza çıkmıyordu ve bu festival bizim dikkatimizi çekti. Kente güzel şeyler atmak adına çok güzel bir organizasyon. Pişmaniyenin tanıtıma ve esnafa destek olmak adına İzmit Belediyesi elini taşın altına koymuş durumda. İnşallah herkes pişmaniyeyi sahiplenir. Sayın Başkan 12’den vurdu. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“BU FESTİVALİ KORUMALIYIZ”
AyCan Pişmaniye’den Sude Gizem Kanca, “İmalathanenin, pişmaniye kutularının içinde büyüdüm ve pişmaniyenin nasıl yapıldığını öğrendim. Açıkçası pişmaniyenin değerini daha çok bilmemiz gerekiyor. Bu değerli mirasımızı korumamız gerekiyor. Sürekliliği olan bir festival ama gittikçe büyümesi gereken bir festival. Bu İzmit’imizin festivali ve halkımızı bu festivali korumaya davet ediyor, İzmit Belediyesine teşekkür ediyorum” dedi.
FESTİVALDE YER ALACAK ULUSAL VE ULUSLARARASI HALK OYUNLARI GRUPLARI
ULUSLARARASI VE ULUSAL HALK OYUNLARI GRUPLARI
1. ROMANYA - ULUSAK FOLK TOPLULUĞU
2. BOSNA HERSEK HALK OYUNLARI TOPLULUĞU
3.EDİRNE BELEDİYESİ HALK OYUNLARI TOPLULUĞU
4.ANTALYA MURATPAŞA AZİZE KAHRAMAN HALK EĞİTİM MERKEZİ SPOR KULÜBÜ
5.KOCAELİ EZFEM GENÇLİK VE SPOR KLUBÜ
6.KOCAELİ AKADEMİ HALK DANSLARI TOPLULUĞU
7.KOCAELİ OLBIA GENÇLİK VE SPOR KLUBÜ
8.KOCAELİ AMRA KAFKAS HALK DANSLARI GENÇLİK SPOR KULÜBÜ
9.DEĞİRMENDERE SANAT GENÇLİK VE SPOR KULÜBÜ
ULUSLARARASI VE ULUSAL BANDO GRUPLARI
1.KARADAĞ - HERCEG NOVİ BANDOSU
2.ISTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BANDOSU
3.EDİRNE BELEDİYE BANDOSU
4.BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BANDOSU
5.MAKEDONYA DANS GRUBU - ENSEMBLE “BOJMIJA NORTH MACEDONIJA” – IGOR ILIEVSKI