Başkan Bulut, yapılan yüzde 7’lik KDV indirimini değerlendirerek, “Zamanlama olarak da memnuniyet vericidir ancak istisna kapsamında kalan ürünlerin de yeniden gözden geçirilmesi öncelikli talebimizdir” dedi
Kocaeli Ticaret Odası’nın da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği girişimleriyle talep ettiği KDV indirimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla hayata geçirildi. Böylelikle, temel gıda maddeleri üzerindeki yüzde 8’lik KDV oranı, yüzde 7’lik indirimle, 1’e düşürüldü. 14 Şubat 2022 Pazartesi günü itibariyle uygulamaya geçen KDV indirimi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, kararın hem iş dünyası hem vatandaşlar açısından memnuniyet verici olduğuna vurgu yaparak, kapsam dışı bırakılan istisnai ürünlerle ilgili de açıklama yaptı.
KOTO’NUN GİRİŞİMLERİYLE
Başkan Bulut, “Odamızın da bir süre önce resmi yazılar ve bakanlıklar nezdinde gündeme getirdiği KDV oranının düşürülmesi kararı memnuniyet vericidir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a böylesi bir dönemde aldığı karar dolayısıyla teşekkürlerimizi sunarken, Kocaeli Ticaret Odası olarak KDV Kanunu ile ilgili ilettiğimiz ve hayata geçirilmesinde fayda gördüğümüz diğer önemli hususlar şöyledir;
‘ÇOK SAYIDA İSTİSNA DÜZENLEMESİ VAR’
Mevcut Katma Değer Vergisi Kanunu 11, 13, 14 ve 15. maddeleri gereği; ihracat istisnaları, araçlar ve petrol aramaları istisnaları ve teşvikli belgeli yatırımlarda uygulanan istisnalar, taşımacılık istisnaları ve diplomatik istisnalar tam istisna kapsamındadır. Diğer taraftan ise 17. madde ile belirtilen sosyal ve askeri amaçlı istisnalar, diğer istisnalar ve son yapılan düzenlemeye göre serbest bölge istisnaları kısmi istisna olarak kabul edilmektedir. Görüldüğü üzere KDV Kanunu’nda çok sayıda istisna düzenlemesi bulunmaktadır. İş insanlarımızın bir işlemin KDV'ye tabi olup olmadığına karar verilebilmesi için, önce istisna maddelerine bakılması gerektiğinden KDV istisna sayısının azaltılmasının gündeme alınması gerektiğini düşünmekteyiz.
‘DAVA YOLUYLA ÖZEL ESASLARDAN ÇIKMA’
Özel Esaslar Sistemi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın mükelleflerin olası kanuna aykırı işlemlerinin ve iade edilecek KDV tutarının gerçek olup olmadığının tespiti ile hak kazanılmayan yolsuz KDV iadelerinin önlenmesi amacıyla geliştirilmiş bir sistem olup, 01.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren KDV Uygulama Genel Tebliği'nde düzenlenmiştir. Özel esaslar uygulaması işletmelerin ilgili kurum nezdindeki işlerini aksatmasının yanı sıra, ticari hayatı da olumsuz etkilemektedir. Ortaya çıkan olumsuzluğu gidermek adına mükellefler karşı dava açmakta ve davayı kazanarak özel esaslardan çıkmaktadır.
‘DAHA NET VE SOMUT KRİTERLER’
Bu durum her iki taraf açısından maliyet ve zaman kaybına neden olduğundan özel esaslara alınmanın zor hale getirilmesi gerekmektedir. Uygulama için yargı kararları dikkate alınarak öncelikle buna özel bir düzenleme yapılması ve daha net ve somut kriterler belirlenmesinin konu ile ilgili yaşanan olumsuzlukları engelleyeceği öngörülmüştür. Bu sebeple ticari faaliyetler açısından problem teşkil etmekte olan esasların gündeme alınması ve sadeleştirilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.