Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Gölcük’te kentsel dönüşüm projesinin ilk etabının temellerini attı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Gölcük’te uzun zamandır gündem olan ve 2023 yılında ihalesi yapılan Gölcük Kent Merkezi Kentsel Dönüşüm Projesinin temel atma törenine katıldı. Bakan Özhaseki ile birlikte Vali Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Parti Milletvekilleri Veysel Tipioğlu, Cemil Yaman, Mehmet Akif Yılmaz, MHP Milletvekili Saffet Sancaklı, KOÜ Rektörü Nuh Zafer Cantürk, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.
Gölcük’te 2015 yılında riskli alan ilan edilen kent merkezinin 46 dönümlük alanını ilk etabının ihalesi yapıldı. Emlak Konut tarafından yapılan ihaleyi 1 milyar 533 milyon lira bedel ile Siyah Kalem Mühendislik aldı. İhaleyi alan firma alanda şantiyesini kurdu ve alanı ilk binanın temellerini atmaya hazırladı. Alanda 10 blokta 360 daire ve 407 işyeri inşa edecek. Açılışta konuşan Gölcük Belediye Başkanı Ali Sezer Yıldırım, “Uzun bir süreç yaşadık. Bu süreçte bize destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Projenin hak sahiplerine hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Gölcük kentsel dönüşümünün en büyük emektarının Gölcük eski belediye başkanı Mehmet Ellibeş olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, projede emeği geçenlere teşekkür etti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Kocaeli’de çok önemli projelerinin devam ettiğini belirten Vali Seddar Yavuz, bakan Özhaseki’ye teşekkür etti.
Bakan Özhaseki, eşinin Gölcüklü olduğunu ve kendisinin de yarı Kocaelili olduğunu belirtti. Kocaeli’de konut ve kentsel dönüşüm açısından önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Özhaseki, “Dip çamuru temizliği ile birkaç sene içinde İzmit Körfezi’nin o eski güzel günlerine kavuşacağız. Şehirler yaşayan yerlerdir ve medeniyetin doğduğu yerlerdir. Kocaeli’de uyum ve güzellik görüyoruz. Büyükşehir Belediye başkanımızın eski belediye başkanını hakkını teslim etmesi taktire şayandır” diye konuştu.
Türkiye bir deprem ülkesidir. Birinci ve ikinci derece riskli alanlar topraklarımızın yüzde 66’sıdır. Nüfusumuzu yüzde 71’i bu hatlar üzerinde yaşıyor. Bizim bu gerçekliği bilerek yaşamamız gerekiyor. Senede neredeyse bir ya da iki yıkıcı deprem yaşıyoruz. Bu gerçeklik karşısında konutlarımızı ve iş yerlerimizi buna göre yapmalıyız. Kuzey Anadolu Fay hattı, İstanbul açıklarında olacak. Bundan dolayı yeni yasalar yapmaya çalışıyoruz. 6 Şubat’a büyük bir afet oldu. Yüzyılın afeti olarak nitelendiriliyor. Bence 1000 yıllık Anadolu geçmişimizde en büyük felaketlerden biridir.
Bundan sonra daha büyük felaketler yaşamamak için önlem alacağız. Sıfır tolerans ile çalışacağız. Kim kentsel dönüşüm yapmak istiyorsa hangi partiden olduğu önemli değil. Başımın üzerine yeri var. Vatandaşlarımız kentsel dönüşüm yapmak isteyen belediye başkanlarımıza destek olun. Onların önlerine engel çıkarmayın. Kentsel dönüşüm projelerine destek verin, dönüşüm istediğiniz yerleri söyleyin. Biz daha fazla insanımızın depremlerde ölmesini istemiyoruz.