Öğrenci Veli Derneği'nin 4. Olağan Kongresi, Eğitim Sen'de yapıldı. Mevcut başkan Ayşe Irmak, Sibel Yılmaz Yurdakul karşısında kazanan olarak yeniden başkan seçildi
124 kişinin oy kullanma hakkı bulunduğu kongrede, 121 kişi oy kullandı. Seçim sonucunda mavi liste adaylarından Ayşe Irmak, 65 oy alarak başkanlık görevine yeniden seçildi. Beyaz liste adayı Sibel Yılmaz Yurdakul ise 54 oy aldı. Ayşe Irmak'ın yeniden başkan seçilmesinin ardından yönetim de şu şekilde belirlendi:
Kongrede konuşma gerçekleştiren Ayşe Irmak "Eğitim, hepimizin bildiği gibi, aklın düşünmek üzere evrilmesidir. Son dönemde eğitim alanında meydana gelen hızlı ve radikal değişiklikler herkesin gözünü bu alana çevirmesine neden oldu. Oysa özellikle 2017 de hayata geçirilen uygulamalar aslında çok daha önce başlamıştı. Eğitimde dinselleşme ve elbette buna eğitimin ticarileşmesini de eklemek gerekir, 1982 anayasası ile başladı. 2012 yılının şubat ayında dönemin Başbakanının ‘dindar ve kindar nesiller yetiştireceğiz’ sözlerinden sonra ise; özellikle kamuoyunda 4+4+4 yasası olarak bilinen 11 Nisan 2012 tarihinde Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ‘İlköğretim ve Eğitim Kurumları ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile doruk noktasına ulaşmış oldu. Bu tarihten sonra çıkarılan tüm yönetmelikler genelgeler vb. bütün uygulamaların bu amaca hizmet etmek üzere düzenlendiğini görüyoruz.
Anlaşılan o ki esas hedef bir taraftan sormayan, sorgulamayan, koşulsuz itaat eden ki bu nesil babaya, kocaya, patrona ve elbette iktidara itaat etsin, diğer taraftan da tüketim için önüne geleni ihtiyacı olup, olmadığına bakmaksızın büyük bir iştahla tüketen nesiller yetiştirmek. Bunun için eğitim hayatı başta çocuklarımız olmak üzere tüm toplum için nasıl şekillendiriliyor?
Bu şekillendirme işi okul öncesinden başlatıldı. Her mahallede her sokakta sübyan mektepleri açıldı. Buralarda henüz somut düşünme yeteneği bile gelişmemiş çocuklara dini eğitimler verildi, verilmeye devam ediyor. Özetle bir taraftan parası olan ailelerin paraları alınıp eğitim sermayesi beslenirken, diğer taraftan parası olmayanların çocukları ucuz iş gücü olarak yine sermayenin hizmetine sunuldu. Bu arada ağırlıklı kız çocukları olmak üzere büyük bir öğrenci nüfusu örgün eğitimin dışına çıktı. Sadece var olan eğitim eşitsizliği değil, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin de derinleştiği bir dönem yaşanılmaya başlandı.
Tüm bu süreçlerde özel okullarda beklenenin de üstünde bir artış yaşanırken, imam hatipleşmede onca teşvik ve çabaya rağmen aynı oranda artış gerçekleşmedi. Bunda imam hatip okullarının sınav başarılarının çok düşük olmasının yanında, ailelerin çocuklarına bilimsel eğitim aldırmak istemelerinin etkili olduğu gerçeği unutulmamalı. Elbette iktidar buna karşı yeni hamleler yapmaya devam etti. Proje okulları, Proje imam hatip liseleri, Kurum Açma Kapama ve Ad Değiştirme yönetmeliği ve son olarak müfredatta yapılan değişiklikler ve en önemlisi başta adı çocuklara tecavüz skandalı ile kamuoyu gündemine giren Ensar vakfı olmak üzere İHH, İlim Yayma Cemiyeti, Tür gev, vb. dini dernek ve vakıflarla yapılan protokollerle dindar ve kindar nesil yetiştirme projesi devam ediyor. "