Taleplerinin karşılanması amacıyla greve giden hekimler ve sağlık emekçileri Türkiye’nin her yerinde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
Ata Baran SANCAR
Türkiye'deki sağlık sorunlarına dikkat çekmek için kamuda çalışan doktorlar 14 Mart Tıp Bayramı ile beraber iş bıraktı. Sağlık ve meslek örgütlerinin birçoğu 15’ine kadar bırakırken birçoğu ise 16’sına kadar iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Konu ile ilgili Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Hastanesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştiren Kocaeli Üniversitesi Asistan Hekimleri adına asistan hekim Murat Aydoğmuş, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bu hizmeti asistan hekimlerle de yürütürüz cümlesini büyük bir yanılgı olarak değerlendiriyoruz. Biz, bize bu meslekte tecrübelerini aktaran, bizim bu meslekte kemale ermemizi sağlayan hocalarımızın gitmesini istemiyoruz.
“MUTLU DEĞİLİZ”
14 Mart 1919'da İstanbul İngiliz işgali altındayken 3. Sınıf Tip Öğrencisi Doktor Hikmet Boran öncülüğünde düzenlenen işgali protesto mitinginden tam 103 yıl sonra 14 Mart 2022 tarihinde ellerimizden kayıp giden özlük haklarımız için toplanmış bulunuyoruz. Şiddet eylemlerinde dövülen, kafasında parke taşı kırılan, öldürülen, tuttuğu gün aşırı 36 saati bulan nöbetlerden sonra trafik kazası yapıp hayatını kaybeden, 2 milyondan fazla kişinin girdiği sınavlarda bileğinin hakkıyla tip fakültesine girmiş, 6, 7 yıl kimsenin okumadığı uzunluktaki fakülteyi layıkıyla bitirmiş, kendi meslektaşları arasında uzman hekimlik eğitimi almak için yapılan Dünyanın en zor sınavlarından bir tanesini vermiş ama haklarını alamamış bir meslek grubu olarak söylüyoruz, mutlu değiliz.
“ASİSTAN HEKİMLERLE YÜRÜTÜRÜZ CÜMLESİ BÜYÜK BİR YANILGI”
Bizler giderseler gitsinler diyenlerin aksine Anadolu’nun köylerine, ilçelerine büyük metropollerin arka sokaklarına, Muş Bulanık’a, Hakkari Çukurca ya, Kadıköy'ün zengin sokaklarına hizmet götüreceğiz. Ve ekliyoruz. Gitmiyoruz! Sayın Cumhurbaşkanımızın bu hizmeti asistan hekimlerle de yürütürüz cümlesini büyük bir yanılgı olarak değerlendiriyoruz. Biz, bize bu meslekte tecrübelerini aktaran, bizim bu meslekte kemale ermemizi sağlayan hocalarımızın gitmesini istemiyoruz. Ömrünü insan hayatına vakfetmiş, binlerce asistan hekimi uzman hekim olarak yetiştirmiş hocalarımız, abi ve ablalarımız böyle bir muameleye değil olsa olsa iltifata layıktır.
“TÜM KÖTÜLÜKLERİ BERABER DÜZELTELİM”
Kızmadık diyemeyiz, insanız pekâlâ. Kızdık, öfkelendik sitem ettik. Kırmadık, dökmedik. Hakkımızı istedik. Kocaeli Üniversitesi Asistan Hekimleri olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın nezdinde Sağlık Dekanımız, Rektörümüz, Dekanımız, Anabilim dal başkanlarımızdan taleplerimiz mevcut. Bizim zamanımızda daha kötüydü demeyi bırakıp bütün kötülükleri bıkmadan usanmadan beraber düzeltelim. Hekimlere toplum nezdinde iade-i itibar yapılması, hekimlere karşı girişilen her türlü şiddet eyleminin hukukun uygunluğu çerçevesinde en ağır şartlara indirilmesi.
TALEPLERİNİ SIRALADILAR
Hekimlerin bu ekonomik sıkışıklıkta aldığı maaşlarla orantısız şekilde malpraktis davalarıyla cezalandırılmasının önüne geçilmesidir. Hekimlerin maaşlarının düzenlenmesi, şartsız bir şekilde sabit ek ödemenin kaldırılarak maaşlarımızın emekliliğe etki edecek şekilde, yeni mezun bir pratisyen hekim yoksulluk sınırının en az 2 katı, uzman hekim maaşının yoksulluk sınırının en az 3 katı olarak düzenlenmesi talebimizdir. Lakin hekim sendikaları bu gibi maddi taleplerin tespiti konusunda daha mahirdir. Bunlar Genel olarak her hekimin istediği talep ettiği hususlardır.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ASİSTAN HEKİMLERİ OLARAK TALEPLERİMİZ;
1) Başta rektörümüz olmak üzere, Dekan ve Başhekimimizle dertleşmek sorunlarımızı anlatmak ve çözmek istiyoruz.
2 Yaptığımız ankette asistan hekimlerimizin %10'u zaman zaman intihar etmeyi düşünüyor. Hastanemizde bütün sağlık çalışanlarının gizlilik içerisinde kullanabileceği Psikolojik ve Psikiyatrik sosyal destek biriminin kurulmasını istiyoruz.
3) Çalışma saatlerimizin insani koşullara göre düzenlenmesi hiç yoktan 24 saatten fazla hiçbir sağlık çalışanının çalıştırılmasını istemiyoruz. Bu hastanede pek çok cerrahi branş hala ücretlerini alamadığı sayıda nöbet tutmaktalar. Ayda ortalama 7 nöbetten fazlasının ücreti ödenmediği halde yıllarca 10 nöbet 12 nöbet tutuyorlar. Buna bir dur denmesi gerekiyor. Her bölümde yeterli kaynak ve insan gücü bulunmadığının farkındayız lakin siz büyüklerimiz irade gösterdikleri takdirde bu sorunların çözüleceğinden de eminiz.
4) Hastanemizdeki güvenlik önlemlerinin arttırılmasını istiyoruz. AVM'lere girerken dahi XRAY cihazından geçerek giren insanların bellerinde silahlar ceplerinde bıçaklarla hastanemize girmesini istemiyoruz.
5) Geleceğin doktorları intörn hekimlerin, gerçekten meslekte tatbik edeceği hususları tecrübe etmek amacıyla eğitimine devam etmesi, hastanede işler yürüsün diye istihdam edilmemesi asistan abi ve ablalarının kardeşleri adına talebidir.
6) Son zamanlarda tip fakültesi öğrencileri arasında intihar oranları da artmaktadır. Tıp fakültesi içerisinde etkin bir sosyal ağ ve psikolojik destek birimi kurulmalıdır. Tıp fakültesi öğrencilerinin huzur ve sakinlikle ders çalışabilecekleri düzeyde yurt ve apart imkanı sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.