Eğitim İş Kocaeli 1 Nolu Şube Başkanı Sabri Mutlu, "Sözde bir akademisyen üniversitelerimiz ve üniversite öğrencisi ülkemizin geleceği olan gençlere çirkin, mesnetsiz iftiralar atmıştır” dedi
Pandemi dönemiyle birlikte uzaktan eğitime geçilmesinin ardından yaşanan sorunları anlatan Eğitim İş Kocaeli 1 Nolu Şube Başkanı Sabri Mutlu açıklamalarda bulundu. Uzaktan eğitim sürecinde yaşanan sıkıntıları anket sonuçları eşliğinde sıralayan Mutlu şu sözleri kaydetti: “Gün geçmiyor ki sapkın fikirlerini açıklayan bir meczup çıkıp ülkemizin güzide kurumlarına saldırmasın. Sizlerin de yakından takip ettiğiniz gibi sözde bir akademisyen üniversitelerimiz ve üniversite öğrencisi ülkemizin geleceği olan gençlere çirkin, mesnetsiz iftiralar atmıştır. Sözde akademisyen olan bu meczubun bir an evvel görevden alınması için yetkilileri göreve davet ediyoruz.
“SOSYAL MEDYA MESAJLARI ÜZERİNDEN YÖNETTİ"
Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel salgın döneminde Milli Eğitim Bakanlığı süreci yeterince doğru yönetememiştir. Bakanlıkça alınan kararlar akşamdan sabaha değişkenlik göstermiştir. Bakanlık anayasal hak olan eğitim hakkı ile ilgili süreci yasa, yönetmelik, kararname ve genelgeler ile yürütmesi gerekirken sosyal medya mesajları üzerinden yönetir hale gelmiştir. Bu da uygulamaların sürekli değişmesi, iller hatta aynı ilçeler arasında dahi farklı uygulamalar yaşanması sonucunu doğurmuştur.
“BIKKINLIK YARATTI”
Basit bir iki örnek ile açıklayacak olursak; 18 Kasım tarihinde 10. ve 11. Sınıflarda da yüz yüze başlama kararı alan Milli Eğitim Bakanlığı 23 Kasım'da okul öncesi eğitim kurumları dışındaki tüm okul türlerinde uzaktan eğitim yöntemine geçme kararı almıştır. 27 Kasımda valilik kararı ile okul öncesi kurumlarında uzaktan eğitime geçmesi kararı alınmıştır. 13 Aralık tarihinde tam gün eğitim yapılan okul öncesi eğitim kurumlarının açılması kararı duyurulmuş,14 Aralık tarihinde gelen yazıda ise velilerin talebi doğrultusunda yarım gün eğitim yapan okul öncesi eğitim kurumlarının da açılması kararlaştırılmıştır. Sürekli yaşanan bu değişiklikler öğretmen, öğrenci ve velilerde bıkkınlık yaratmış ve Milli Eğitim Bakanlığı’na ciddi bir güvensizlik oluşmasına neden olmuştur.
“ANKET OLUŞTURDUK“
Eğitim-İş Kocaeli 1 Nolu Şube olarak üyelerimize yönelik olarak bir anket düzenleyerek Uzaktan Eğitim Döneminde Yaşanan Sorunları ve çözüm önerilerini oluşturduk. Bakanlığımıza iletilmek üzere Genel Merkez’imize göndermiş olduğumuz önerilerimizi değerli basınımız ve Kocaeli kamuoyu ile paylaşmayı yurttaşlık görevi olarak kabul ediyoruz.
“ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 58’İ UZAKTAN EĞİTİMDEN YARARLANAMIYOR”
Uzaktan Eğitim ve Öğretmen Sorunları Anketimiz 1763 üyemize yönelik olarak hazırlanmıştır. Anketimize katılan eğitim emekçilerinin sorulara vermiş olduğu cevapların oranına bakıldığında uzaktan eğitim döneminde ivedi çözüm bekleyen sorunlar olduğu anlaşılmaktadır. Anketimize katılan eğitim emekçilerimiz, öğrencilerinin % 58‘inin uzaktan eğitim faaliyetlerinden yararlanamadığını ifade etmiştir. Anketimize katılan öğretmenlerimizin sadece % 10,8’i uzaktan eğitim döneminde öğrenciye verilmesi gereken kazanımların verilebildiğini ifade etmiştir. Ankete katılan öğretmenlerimizin % 89,1‘i ise kazanımların kısmen ya da hiç verilemediğini ifade etmiştir.
“VELİLERİN YÜZDE 92’Sİ TEKNOLOJİK EKSİKLERİ TAMAMLAYAMIYOR”
Anketimize katılan öğretmenlerimizin %39,8’i uzaktan eğitim sürecini yönetecek teknolojik donanıma sahip olduğunu ifade etmiştir. %60,2’i ise yeterli teknolojik donanıma sahip olmadığını ifade etmiştir. Anketimize katılan öğretmenlerimizin %7,3’ü velilerin çocuklarının ihtiyacı olan teknolojik donanımı sağlayabildiğini, velilerin %92,7'sinin ise çocuklarının teknolojik donanımı eksiklerini gidermekte yetersiz kaldıklarını ifade etmiştir. Anketimize katılan öğretmenlerimizin %96,8’inin velilerin çocuklarının uzaktan eğitim sürecinde motivasyonunu sağlayamadığı ya da kısmen sağlayabildiğini belirtmişlerdir.
“YÜZDE 80 İNTERNET ERİŞİM PROBLEMİ”
Anketimize katılan öğretmenlerimizden sadece %16,4’ü uzaktan eğitim döneminde öğrencilerin verilen ödevleri yerine getirebildiğini ifade etmişlerdir. Anketimize katılan öğretmenlerimizin % 89,2’si LGS ve YKS sınavında konu sınırlandırmasına gidilmesi gerektiğini belirtmişleridir. Anketimize katılan öğretmenlerimizin % 94.7’si Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Eğitim Bilimi Üst Kurulu kurulması gerektiğini ifade etmiştir. Anketimize katılan öğretmenlerimizin %80,7’ si kendilerinin veya öğrencilerinin internet erişim problemlerinin yaşadığını belirtmiştir.
“BAZ İSTASYONU KURULMALI"
1. Milli Eğitim Bakanlığınca uzaktan eğitim kararı alınma sürecinde, özel okulların beklentilerine göre değil toplumun sağlığına göre karar verilmelidir.
2. Uzaktan eğitim sürecinin en önemli engeli teknolojik olanaksızlıklardır. İnternet ulaşımı olmayan mahalle ve beldeler azımsanmayacak kadar çoktur. İnternet alt yapısı olmayan beldelere seyyar baz istasyonları kurulmalıdır.
3. Öğretmen ve öğrencilere verilmiş olan ancak canlı ders uygulamalarında kullanılamayan 8 GB lık internet erişim hizmetinin çok bir faydası yoktur. Bunun yerine Milli Eğitim Bakanlığı ile Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı işbirliğine giderek tüm öğretmen ve öğrencilere uzaktan eğitim döneminde sınırlı kalmak kaydıyla ücretsiz internet hizmeti sağlanmalıdır. Bunun sağlanamaması durumunda internet erişimi faturalandırmasında KDV ve Özel İletişim Vergisine muafiyet getirilerek öğretmen ve velilere düşen yük hafifletilmelidir.
4. LGS ve YKS sınavına girecek öğrencilerin derse katılım olanaksızlığı bakımından özel öğretim kurumları öğrencilerine göre dezavantajlı duruma düşeceklerinden dolayı, sınav ile ilgili olarak konu sınırlandırması yapılmalıdır. Yapılacak olan LGS ve YKS sınavları, aşının uygulanması sonrası yapılacak telafi eğitimi sonrasına ötelenmelidir.
5. 2020–2021 öğretim yılında her bir dersten tek sınav notu verilmesi de adaletsiz bir uygulama olacaktır. Bir dönem notunun oluşturulabilmesi için en az iki sınav yapılması şartının sağlanması, özellikle LGS ve YKS sınavına girecek öğrencilerin ortalamasının daha objektif belirlenmiş olmasını sağlayacaktır.
6. Milli Eğitim Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı işbirliğine giderek bilgisayar, tablet gibi eğitim materyaline uygulanan KDV ve Özel İletişim Vergisinin küresel salgın döneminde sınırlı kalmak kaydıyla vergi muafiyeti sağlanması, tüm markalarda peşin fiyatına 24 ay taksit olanağının öğretmen ve öğrencilere sağlanmalıdır.
7. Öğretmenler haftalık ders çizelgesinde belirtilen saatlerde derslerini işlemelidir. Böylelikle zaman planlaması daha kolay yapılabilecektir.
8. İzmit ilçesi Kabaoğlu mahallesi ile Başiskele İlçesi Yuvacık Aydınkent Ortaokulu eğitim bölgeleri gibi ilimizde de birçok bölgede internet alt yapı sorunu olduğu bilgisi tarafımıza ulaşmaktadır. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz de Telekom Bölge Müdürlüğü ile işbirliğine giderek alt yapı sorunu olan bölgelerde seyyar baz istasyonu kurulması için gerekli girişimde bulunmalıdır.
“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
Eğitim-İş olarak yurttaşlarımızın çağdaş, bilimsel, demokratik, kamusal eğitim hakkını savunmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda Uzaktan eğitim sürecinde öğretmen ve öğrencilerimizin yaşadığı sorunların çözümü için takipçisi olacağımızı ifade eder Kocaeli kamuoyunu saygıyla selamlarız.”